POLİP NEDİR? POLİPLER GEBELİĞE ENGEL OLUR MU?
POLİP NEDİR?
Polipler; vücutta birçok organda görülebilen iyi huylu oluşumlardır. Rahim içinde oluşanlarına ‘’endometriyal polip’’ adı verilir. Rahimde polip, rahimin en iç katmanında oluşarak rahim boşluğuna doğru ilerleyen et parçası şeklindedir. %95’i iyi huylu olarak nitelendirilir, kanserleşme eğilimi azdır.
Çoğu kadın tarafından çok küçük boyutta olmaları ve her hangi bir rahatsızlık vermemeleri sebebiyle fark edilmeyebilirler.
RAHİMDE POLİP BELİRTİLERİ NELERDİR?
-
Yoğun ve ağrılı geçen adet kanaması,
-
Adet kanamasının uzun süreli olması,
-
Düzensiz kanama ve lekelenme,
-
Adet dönemleri arasında kanama,
-
Cinsel ilişki sırasında ağrı,
-
İnfertilite,
Gibi belirtiler sayılabilmektedir. Fakat en belirgin belirti düzensiz vajinal kanamalardır. Bazı kadınlarda hiç belirti de olmayabilir; sadece yapılan ultrason kontrollerinde polipe rastlanılabilir.
RAHİMDE POLİP NEDENLERİ NELERDİR?
Rahimde poliplerin oluşumunu etkileyen en önemli unsur vücudun fazla östrojen üretmesidir. Bu oluşumlar östrojen hormonuna duyarlıdır, yani bu hormon sayesinde büyüme eğilimi gösterirler.
Bunun yanında enfeksiyonlar ya da tıkanmış kan damarları da polip oluşmasına sebep olabilir. Ayrıca HPV virüsü, genital siğiller, meme kanseri tedavisinde kullanılan ilaçlar, bakteri ve mantar enfeksiyonları poliplere neden olabilir.
RAHİMDE POLİP VARLIĞI NASIL ANLAŞILIR? TANISI NASILDIR?

Bazı şikayetleri olan kadınlarda genelde vajinal ultrason yardımıyla inceleme yapılarak polip varlığı tespit edilebilir. Bunun haricinde daha net tanı için hsg yani rahim filmi ya da histeroskopi de tercih edilebilir.
RAHİMDEKİ POLİPLER HAMİLELİĞE ENGEL Mİ?
Bazı endometriyal polipler gebeliğe engel olabilirken bazıları ise gebe kalmayı hiç etkilememektedir. Fakat poliplerin tam olarak neden gebeliğe engel oldukları bilinememektedir. Küçük yani 2 cm’den küçük olan polipler genelde gebeliğe engel olmazlar ;ayrıca gebe kalma durumunda gebelik için tehlikeli değillerdir. Bundan dolayı gebelik öncesi çıkartılması çoğu zaman gerekmez. Sadece tüp bebek tedavisinde çıkarılması önerilmektedir.
4-5 cm’den daha büyük olan polipler gebeliğe engel olabilir. Bu polipler enfeksiyona neden olarak da gebelik şansını azaltabilir. Gebelik oluşsa bile, gebelik oluştuktan düşük vb. problemlere de neden olabilirler. Bu durumda operasyon gerekebilir.
Yani poliplerin gebeliğe engel olup olmaması durumu genelde poliplerin boyutuyla alakalıdır. Gebe kalmadan önce doktor muayeneleri bu yüzden çok önemlidir.
RAHİMDEKİ POLİP KENDİLİĞİNDEN DÜŞER Mİ?
Çok küçük polipler bazen kendiliğinden kaybolabilir ama büyük polipler için operasyon gerekir. Özellikle servikal polipler kendiliğinden düşebilir.
POLİPLER NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Boyutu ufak olan poliplerde hormon içeren ilaç tedavisi uygulanabilir. Bu tedavide dışarıdan progesteron hormonu verilir. Ancak daha büyük boyutlu poliplerde genelde cerrahi yöntemler kullanılmaktadır.
RAHİMDE POLİP AMELİYATI NASIL YAPILIR?
Polip çıkarılmasında en çok tercih edilen yöntem histeroskopi yöntemidir. Hastanede kalmayı gerektirmeyen bu işlem 15-20 dakika süren kısa ve kolay bir operasyondur. Operasyondan sonra kişi 1-2 saat içinde yeme içme dahil normal yaşantısına geri dönebilmektedir.
Ayrıca gebelikte polip varlığı varsa sezaryen operasyon sırasında da polipler alınabilmektedir.
RAHİMDE POLİP TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?
Polipler genelde iyi huyludur; gebelik hariç kötü sonuçlara yol açmazlar. Fakat düzensiz vajinal kanamalara neden olabileceği için kansızlık görülebilir.
Gebe kalma durumunda düşük, erken doğum vb. gibi sorunlara yol açabilirken gebe kalmaya engel de olabilirler. Gebelik planı olan ya da gebelikleri düşükle sonuçlanan kişilerde büyük boyutlu poliplerin çıkarılması önerilir.
KAYNAK !
ENDOMETRİAL POLİP VE SUBMUKOZ MYOMLARIN HİSTEROSKOPİK TEDAVİSİ Timur Gürgan, MD Hacettepe Universitesi, Tıp Fakültesi,Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD, Üreme Tıbbı Ünitesi Gurgan Clinic Kadın Sağlığı,İnfertilite ve IVF Merkezi, Ankara KAYNAK 1
THE MANAGEMENT OF ENDOMETRİAL POLYPS İN THE 21ST CENTURY DOI: 10.1111/j.1744-4667.2011.00091.x 2012;14:33–38 The Obstetrician & Gynaecologist KAYNAK 2
7 Lieng M, Qvigstad E, Sandvik L, Jørgensen H, Langebrekke A, Istre O. HYSTEROSCOPİC RESECTİON OF SYMPTOMATİC AND ASYMPTOMATİC ENDOMETRİAL POLYPS. J Minim Invasive Gynecol 2007
KAYNAK 4
KAYNAK 5
KAYNAK 6
KAYNAK 7
KAYNAK 8
KAYNAK 9