MONTESSORİ EĞİTİMİ VE YÖNTEMİ NEDİR? MONTESSORİ OYUNCAKLARI
MONTESSORİ EĞİTİMİ NEDİR?
Montessori eğitim sistemi, 20.yüzyılda İtalyan Doktor Maria Montessori tarafından geliştirilen bir eğitim yöntemidir.
Bu eğitim çocuğun bireysel ihtiyaçlarını ve farklılıklarını göz önünde bulundurup onu anlayarak, kabul ederek, her çocuğun farklı ihtiyaçları, farklı yetenekleri olduğunu kabul eder. Montessori eğitiminin amacı, her çocuğun farklı yeteneklerinin olduğunu kabul edip bu yetenekleri geliştirmek, kendi kendine yetebilen bir birey olmasını sağlamaktır. Bu eğitim modelinde çocuk aktiviteleri kendi belirler, yaşayarak öğrenir ve ilgi alanına göre oyunlar oynar. Bu sayede çocukluğun erken döneminde bile birey olduğunun farkında varabilmektedir.
MONTESSORİ EĞİTİM MODELİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Bu sistemde öğretmen sadece rol modeldir. Çocukların özgüven kazanması ve birey olarak hissedebilmesi için özgür bir ortamda bulunurlar. Bu eğitimde:
-
Çocuğun özgür hissedeceği ortamlar hazırlanır.
-
Her şey onun kendi ulaşabileceği şekilde düzenlenir.
-
Seçim yapma, bu aktivite ile ne kadar süre ilgileneceği, materyali kullandıktan sonra tekrar toplama ve yerine yerleştirme görevi yine çocuğundur.
-
Bu eğitimde dinleme değil uygulama esastır. Çocuklar deneyimle öğrenirler.
-
Duyu eğitimi bu eğitimde önemli bir yer kaplar, görme, duyma, tat alma, koklama, dokunma / hissetme, ve hareket etme bu eğitimde çok önemlidir.
-
Montessoride çocuklar istedikleri yerde, istedikleri materyalle çalışabilirler. Hareket ve faaliyet özgürlükleri vardır.
MONTESSORİ EĞİTİMİ KAÇ YAŞINDA BAŞLAR?
Montessori eğitimi çocuğunun doğduğu an itibariyle başlar. Montessori eğitiminde okul öncesi dönem çok önemlidir. 0-3 yaş arasında bebeklerin kaba ve ince motor gelişimleri üzerine eğilmek bu eğitimde esastır. Ayrıca 3 yaşına kadar bebek çevresinden dil ve sosyal beceriler edinir.
3-6 yaş arasındaki dönemde ise öğrenme daha aktif şekilde gerçekleşir. Çocuk sadece çevrenin sunduklarıyla değil, kendi zekâ ve bilinciyle öğrenmeye başlar.
MONTESSORİ EĞİTİMİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

-
Başkalarının belirlediği planların esas alınması değil, çocuğun bireysel ilgilerinin ve farklı becerilerinin esas alınması çocuğun öğrenmesini kolaylaştırır.
-
Çocuklar bu sistemde kendi işlerini olabildiğince kendi yapmayı öğrenir. Bu da çocuğa özgüven ve bağımsızlık duygusu kazandırır.
-
Sorumluluk bilinci erken yaşta gelişir.
-
Çocukta merak duygusunun korunmasını sağlar.
-
Montessori eğitimi çocuğun özgün karakterinin oluşmasına yardımcı olur.
MONTESSORİ YÖNTEMİNE GÖRE BİR ÇOCUK ODASI NASIL OLMALI?
-
Çocuğun rahat ve özgür hareket edebileceği bir alan olmalıdır.
-
Çocuğun kendinin de ulaşabileceği alçak raflar tercih edilmelidir.
-
Kağıt, kalem, boyalar vb. yer alacağı kutular tercih edilebilir.
-
Montessori eğitiminde odada ayna olması da tercih sebebidir.
-
Çocuğun yatağı alçak inip çıkabileceği yükseklikte ve geniş olmalıdır.
-
Elbise askıları ve kıyafetler onun ulaşabileceği boyutta olmalıdır.
MONTESSORİ OYUNCAKLARI NELERDİR?
Çocukların ilgilerini çekebilecek ince ve kaba motor gelişimlerini destekleyecek her materyal Montessori oyuncağı olabilir. Bunlar belki evinizde bulunan artık yumurta kutuları, temiz ayakkabı kutuları, renkli kağıtlar, ahşap küpler, geometrik şekiller, bultaklar, halka geçirme oyunları gibi malzemeler olabilir.
Bu eğitimde aktivite çocuğa da bırakılabilir. Materyaller onun ulaşabileceği yerde olduğunda çocuk aktivitesini kendi hayal dünyasına göre tasarlayabilmektedir. Çorap eşleştirme bile bir etkinliktir. Yine düğme ilikleme, ayakkabı bağlama, puzzle, renkli kitaplar vb. montessori etkinliklerinde kullanılabilmektedir.
KAYNAK !
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE MONTESSORİ EĞİTİMİ MONTESSORI EDUCATION IN PRE-SCHOOL PERIOD Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi 2012 1(3), 113-128 KAYNAK 1
MONTESSORİ EĞİTİMİ ALAN VE ALMAYAN OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARIN PROBLEM DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ LAÜ Sosyal Bilimler Dergisi (VIII-II): 215-226 KAYNAK 2
MONTESSORİ YAKLAŞIMINA GENEL BİR BAKIŞ VE EĞİTİM ORTAMININ DÜZENLENMESİ A General Overview of Montessori Approach and Preparing the Educational Environment Eğitimde Politika Analizi Dergisi Aralık, 2012, Cilt 1, Sayı, 2, s. 85-113 Journal of Policy Analysis in Education December, 2012, Volume 1, Issue 2, pp. 85-113 KAYNAK 3
KAYNAK 4
KAYNAK 5
KAYNAK 6
KAYNAK 7