KORONAVİRÜS AŞISI KISIRLIK YAPAR MI? AŞI KISIRLAŞTIRIR MI?
COVİD-19 AŞISI KISIRLIĞA YOL AÇAR MI?
ABD'de Moderna ve BioNTech Kovid-19 aşıları üzerinde yapılan son araştırma sonuçları yayınlandı. Yapılan bu araştırmada CNN International'e göre, bu aşıları olan erkeklerde sperm sayısında azalma görülmedi. Ayrıca sperm kalitelerinin de düşmediği bildirildi.
Araştırma için alınan ilk örnekler, mRNA aşısının ilk dozundan önce alındı. Karşılaştırma yapmak için ikinci örnekler ise ikinci dozun üzerinden 70 gün geçtikten sonra alındı. Araştırmaya göre bu kişilerde sperm sayısı arasında farklılık görülmedi. Ayrıca çalışmada aşının değil koronavirüsün spermler üzerine olumsuz etkileri olabileceği bildirildi. Araştırmada daha fazla zamana ve araştırmaya ihtiyaç olduğu da bildirildi.,
İNAKTİF AŞI KISIRLIK YAPAR MI?
Bilim insanları toplumda yayılan Covid-19 aşılarının uzun vadeli yan etkileri olacağına dair iddiaların asılsız olduğunu söylüyor. İnaktif aşının da kısırlığa neden olmadığını söyleyen uzmanlar bu şekilde yan etkilerinin olması durumda aşıların uygulanmayacağını söylüyor.
HAMİLELİK PLANLAYANLAR AŞI OLMALI MI?
Bebek için tedavi gören çiftlerde aşının olumsuz etkisine dair bir çalışma gözlenmemiştir. Aşının kısırlık yapacağı gibi söylentilerin kanıtı ya da ispatı yoktur. O yüzden tüp bebek tedavisi öncesi aşı olmak; bebek ve annede ileride oluşabilecek olumsuzluklar adına çok önemlidir.
Virüsün anne karnındaki bebeği nasıl etkilediği net olmamakla birlikte bazı kadınlarda erken doğuma sebep olabildiği bildirilmektedir. COVID-19’un doğumda anneden bebeğe geçip geçmediği de henüz net değildir. Aşı olmayan çiftlerde hastalığın daha ağır geçme ihtimalinin artabilecek olmasından dolayı istenmeyen sonuçların görülmesi ve buna bağlı olarak da tüp bebek tedavilerinin gecikmesi söz konusu olabilmektedir.
Gebelik öncesi COVID-19 aşısı olmak, enfeksiyonun engellenmesi, hastalığın daha hafif atlatılması ve ciddi komplikasyonların önlenmesi açısından önem taşımaktadır.
Bu bağlamda veriler tam tamamlanmamakla birlikte bu verilerle COVID-19 aşılarının tüp bebek tedavisi sürecinde belirgin bir yan etkiye neden olması beklenmemektedir. Ayrıca güncel olarak COVID-19 aşılarının kısırlığa yol açtığına dair herhangi bir veri mevcut değildir.
HAMİLELER COVİD-19 AŞISI OLABİLİR Mİ?
Dünyayı etkisini altına alan korona virüse karşın Türkiye’de her geçen gün artan aşılama oranlarıyla birlikte hamile kadınların araştırdığı en önemli konulardan biri de aşı olup olmama konusudur. COVID-19 aşılarının, yararları ve riskleri hakkında yeterince bilgilendirildikten sonra tüm hamile kadınlara aşılama imkânı sunulmaktadır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada “gebelikte, inaktif Pandemik COVID-19 aşısının (CoronaVac) uygulanmasına ilişkin veri bulunmadığını, ANCAK COVID-19’u ağır geçirme riski yüksek olan gebelere uygulanabileceğini bildirmektedir.
New England Journal of Medicine’de yayınlanan çalışmada da hamileyken mRNA aşısı yapılan 35 binden fazla ABD'li kadından alınan veriler incelenmiştir.
Araştırma hamile kişiler üzerinde yapılan en büyük çalışma olurken hamileyken aşı olan kişilerin düşük, erken doğum ve diğer komplikasyon oranlarının, salgından öncesindeki hamile kadınlarla neredeyse aynı düzeyde olduğu bildirilmiştir.
Çalışma, 2020 Aralık ortası ile 2021 Şubat sonu arasında m RNA aşıları olan 35 bin 691 hamile kadına ilişkin bilgileri içerirken aşı olan hamile kadınların yaklaşık yüzde 13’ü düşük, yüzde 1’den azı ölü doğum, yüzde 9’u erken doğum, yüzde 2’si de doğum kusurları bildirilmiştir. CDC de bu oranların tamamının salgın öncesi hamile kadınlarda görülen komplikasyon oranlarıyla aynı aralıkta olduğunu bildirilmiştir.
HAMİLELER NE ZAMAN COVİD-19 AŞISI YAPTIRMALI?

Gebelikte aşı 3. Aydan sonra önerilmektedir. İlk üç ay tüm gebelikler açısından riskli bir dönem olduğu için ve olağan düşükler aşıyla ilişkilendirilmesin diye covid-19 aşısı 3.aydan sonra önerilmektedir.
Yani kısaca hamileler eğer covid aşısı olmaya karar vermişse bunun ilk trimisterde olmaması tavsiye edilmektedir. Yüksek riskli ve ilk 3 ayını doldurmuş hamilelerin hekimleri ile ayrıntılı görüşüp kararı ona göre vermeleri önerilmektedir.