STRESLİ HAMİLELİK DÜŞÜĞE NEDEN OLUR MU?



Hamilelik dönemi çoğu kadın için hayatlarının en güzel dönemidir fakat bazı kadınlar için bu dönem stresli geçebilir. Hamilelik ve sonrası duygular, vücut şekli, yaşam tarzı ve ailesel davranışlar gibi birçok değişikliğe sebep olmaktadır. Hamilelikte stres oluşması normal bir durum olmasına rağmen aşırı stres gebeye çok rahatsızlık veren bir durumdur.

Bir anne adayının gebelik sürecinde kendisini hissedişi ve stresi kontrol ediş şekli, karnındaki bebeğin fiziksel ve ruhsal gelişimini etkilemektedir.

HAMİLELİKTE YAŞANAN STRES BEBEĞİ NASIL ETKİLER?

Son zamanlarda hamilelikte yaşanan prenatal stresin, anne adayı ve yeni doğan üzerine etkilerini araştırmak üzere pek çok araştırma ve çalışma yapılmaktadır. Gebeliğin başlangıcından sonuna kadar stres ve depresyon, çeşitli şekillerde anneyi ve bebeği etkileyebilir.

Bazı stres hormonları gebelikte komplikasyonlara neden olabilir. Ciddi ve uzun süreli stres immün (bağışıklık) sistemi etkileyebilir. Bunun sonucunda rahim içinde enfeksiyon olma ihtimali ve buna bağlı olarak erken doğum riski artar. Hamilelikteki yüksek derecede stres bebeğin ileriki hayatında dikkat eksikliğine ve beyin ile bağışıklık sistem gelişiminde olumsuz etkisi olabilir.

Aynı şekilde şiddetli streste anne adayında artış tespit edilen bulgular:

  • Erken doğum riski artışı

  • Erken doğum

  • Düşük doğum ağırlıklı bebek

  • Preeklampsi

  • Gestasyonel diyabet

Ayrıca hamilelikte stres yaşayan annelerin bebekleri ileride; zor bir bebeklik dönemi, depresyon, davranış bozuklukları, dikkat dağınıklığı, konsantrasyon bozuklukları, içe kapanıklık, saldırganlık gibi davranış ve duygusal gelişim problemleriyle karşı karşıya kalabilmektedirler.

İnsanlarda stres altında olan annelerden doğan çocukların uzun dönemde sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu gibi davranış bozukluklarının olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur.

HAMİLELİKTE STRES DÜŞÜĞE NEDEN OLUR MU?

Araştırmalara göre hamilelik sırasında yaşanan stres hamileliğe bağlı problemlere neden olabilmektedir. Fakat bu teoriyi tam olarak destekleyecek kayda değer bir kanıt bulunmasa da sürekli devam eden yüksek stresin, erken düşüklerin muhtemel sebeplerinden biri olduğu düşünülmektedir.

Normal seviyelerdeki stres hamileliği çok etkilemez. Hamileliğin ilk 3 ayı artan ve değişen hormonal durum nedeniyle dalgalı ruh hali normaldir.Erken düşük tehlikesine neden olacak başka fizyolojik bir neden yoksa stresten ve olumsuz düşüncelerden uzaklaşarak hamileliğin ilk dönemlerini geçirmek faydalı olacaktır.

HAMİLELİKTE STRES KANAMA YAPAR MI?

Stres, vücutta kan basıncını yükseltmektedir. Yüksek kan basıncı da vajinal kanamaya neden olabilir. Kan basıncının dengede kalması için stresten olduğunca uzak kalınmalıdır.

HAMİLELİKTE STRES BAŞ AĞRISI YAPAR MI?

Hamilelikte kaygı düzeyinin yüksek olması, gerilimden kaynaklanan baş ağrılarına neden olabilmektedir.

Normal seviyelerdeki stres hamileliği çok etkilemez. Ancak yaşadığınız stres yüksek ve devamlıysa iştah kaybı, baş ve sırt ağrısı gibi rahatsızlıklar yaşamanıza sebep olabilir.

HAMİLELİKTE STRES KARIN AĞRISI YAPAR MI?

Stresin direkt olarak karın ağrısına sebep olduğunu gösteren bir çalışma yoktur. Fakat stres kas ağrılarına neden olabildiği gibi hamilelikte karın ağrısı probleminiz varsa altında başka nedenler yatıyor olabilir. Bir kadın doğum uzmanına muayene olmakta fayda vardır.

HAMİLELİKTE STRES NASIL AZALTILIR?

1.İyi beslenin

Beslenme ile stresin ne alakası olduğunu düşünebilirsiniz. Ama kan şekerinin düşmesi duygusal dalgalanmalara sebep olabilmektedir. Sık sık az az yiyerek kan şekerinizin yüksek kalmasını sağlayarak stresi de azaltabilirsiniz.

2.Diyetinize dikkat edin

Şeker, kafein gibi yiyecekler kan şekerinizi birden yükseltip daha sonra hızla düşüşe geçmesine neden olurken duygularınızın da beraberinde dalgalanmasına neden olmaktadır.  Kafein, şeker, işlenmiş karbonhidrat, yapay katkı maddeleri ve düşük proteinli diyetler kişiyi daha kötü hissettirebilir. Bu yiyecekleri diyetinizden çıkarmaya çalışın.

3.Hareketlenin

Ne kadar hareketli olursanız ruh haliniz de o kadar iyi olur. Düzenli egzersiz serotonin (mutluluk hormonu) düzeyini artırıp kortizol (stres hormonu) düzeyini düşürür.

4.Dinlenin

Yorgunluk, hamileliğin getirdiği stresi daha da tetikleyebilir. Gerektiğinden az uyku kişinin stresle baş etme potansiyelini azaltır. Genelde aynı saatte kalkmaya çalışın. Düzenli uyku uyumaya özen gösterin. Çok ya da az uyumak stresi arttırabilir.

5.Gevşeyin

Gevşemeyi öğrenin. Stresi azaltmanın yolu doğru nefes tekniklerini öğrenmek, meditasyon ya da yoga yapmaktan geçiyor olabilir.

6.Günlük planlar yapın

Uzun vadeli düşünmeyin. "Acaba bebeğim sağlıklı olacak mı? Doğacak çocuğumu iyi yetiştirebilir miyim? Ya da iyi eğitim verebilir miyim?" gibi sorularla zihninizi meşgul etmeyin, bu sorular aklınıza çok fazla takılıyorsa bir uzmanla görüşmeyi düşünün.

7.Yardım istemekten çekinmeyin

Hamile bir kadının yardım almasından daha doğal bir şey yoktur. Sorumlulukları başkalarıyla paylaşın: İnsanların “bazı işlerinizi” yapabileceğini kendinize hatırlatın.

8.Ruhunuzu besleyin

Belki de hayatınızın en özel anı olan hamileliği mutlu geçirin. Müzik dinleyin, günlük tutun; çiçek besleyin, bebeğinizi hayal edin. Bu zamanların keyfini çıkarın.


Bu makale hakkında yorum yapmak ister misiniz ? Tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz



1,2,3. HAFTA HAMİLELİKTE NELER OLUYOR? 4 HAFTALIK HAMİLELİK; İLK BELİRTİLER 5 HAFTALIK HAMİLELİK; İLK BELİRTİLER 6 HAFTALIK HAMİLELİK; İLK ULTRASON RANDEVUSU 7 HAFTALIK HAMİLELİK; İLK KALP ATIŞLARININ DUYULMASI 8 HAFTALIK HAMİLELİK; MİDE BULANTILARI BAŞLIYOR 9 HAFTALIK HAMİLELİK; ANNEDE NELER OLUYOR? 10 HAFTALIK HAMİLELİK; KASIK AĞRILARI BAŞLIYOR 11 HAFTALIK HAMİLELİK; İKİLİ TEST ZAMANI 12 HAFTALIK HAMİLELİK; CİNSİYET BELLİ OLUR MU? 13 HAFTALIK HAMİLELİK; CİNSİYET BELLİ OLUR MU? 14 HAFTALIK HAMİLELİK; BEBEKTE NELER OLUYOR? 15 HAFTALIK HAMİLELİK; İLK TRİMESTER BİTTİ 16 HAFTALIK HAMİLELİK; ÜÇLÜ TEST ZAMANI 17 HAFTALIK HAMİLELİK; BEBEK HAREKETLERİ HİSSEDİLMEYE BAŞLIYOR 18 HAFTALIK HAMİLELİK; BEBEĞİM NE KADAR BÜYÜDÜ? 19 HAFTALIK HAMİLELİK; BEBEĞİMİ HİSSETMİYORUM NORMAL Mİ? 20 HAFTALIK HAMİLELİK; BEBEĞİM BUGÜN HİÇ HAREKET ETMİYOR NORMAL Mİ? 21 HAFTALIK HAMİLELİK; YOLUN YARISI BİTTİ 22 HAFTALIK HAMİLELİK; BEBEĞİM KAÇ KİLO OLMALI? 23 HAFTALIK HAMİLELİK; BEBEĞİMİ HİSSETMİYORUM NORMAL Mİ? 24 HAFTALIK HAMİLELİK; ŞEKER YÜKLEME TESTİ ZAMANI 25 HAFTALIK HAMİLELİK; BEBEK HAREKETLERİ NASIL OLMALIDIR? 26 HAFTALIK HAMİLELİK; KAÇ KİLO ALMALIYIM? 27 HAFTALIK HAMİLELİK; YALANCI KASIK AĞRILARI BAŞLIYOR 28 HAFTALIK HAMİLELİK; UYKU POZİSYONU NASIL OLMALI? 29 HAFTALIK HAMİLELİK; BELİM ÇOK AĞRIYOR NORMAL Mİ? 30 HAFTALIK HAMİLELİK; BEBEK DOĞSA YAŞAR MI? 31 HAFTALIK HAMİLELİK; ERKEN DOĞUM BELİRTİLERİ NELERDİR? 32 HAFTALIK HAMİLELİK; BEBEĞİM HALA DÖNMEDİ 33 HAFTALIK HAMİLELİK; KASIK AĞRILARI DEVAM EDİYOR 34 HAFTALIK HAMİLELİK; KARIN SERTLEŞMELERİ VE SANCILAR ARTIYOR 35 HAFTALIK HAMİLELİK; KARIN SERTLEŞMESİ DOĞUM BELİRTİSİ MİDİR? 36 HAFTALIK HAMİLELİK; ERKEN DOĞUM BELİRTİLERİ NELERDİR? 37 HAFTALIK HAMİLELİK; BEBEK KİLOSU KAÇ OLMALI? 38 HAFTALIK HAMİLELİK; ÇATI MUAYENESİ ZAMANI 39 HAFTALIK HAMİLELİK; DOĞUMUN YAKLAŞTIĞINI GÖSTEREN BELİRTİLER 40,41 HAFTALIK HAMİLELİK; KAVUŞMA ZAMANI