6-9 AY ARASI BEBEKLERDE UYKU DÜZENİ İÇİN EN DETAYLI VE ETKİLİ İPUÇLARI
6-9 ay arası bebeklerin ek gıdaya geçiş dönemidir. Bu yüzden bu yeni düzenle birlikte bebeğinizin uyku düzeninde de bazı değişiklikler olmaya başlayabilir.
6-9 ay arası bebekler genelde günde ortalama 13-15 saat uyurlar. 6-9 ay arası dönemde bebeğinizin daha iyi uyumasını sağlayacak ipuçlarını sizin için derledik:
BEBEĞİNİZİN DAHA İYİ UYUMASI İÇİN İPUÇLARI
1)GÜNDÜZ UYKULARINI DÜZENE SOKUN
6. Aydan itibaren gündüz uykuları da daha düzene girmeye başlar. 6. Aydan sonra gün içinde 2 kez gündüz uykusu yeterli gelebilir. Eğer sizin bebeğiniz halen günde 3 kez uyuyorsa endişelenmeyin. Bebeğinizin gündüz uykularını yavaş yavaş 2’ye indirebilirsiniz. Bebeğiniz gündüz uykularında 45 dakika ya da daha az uyuyorsa, uyanık kaldığı süreyi arttırarak gündüz uyku sayısını 3’ten 2’ye indirebilirsiniz.
2)GÜN İÇİNDE BOL BOL EGZERSİZ YAPTIRIN
6-9. Aylar bebeklerin fiziksel olarak hızlı geliştiği aylardır. Oturmaya, emeklemeye, hareketlenmeye başlarlar. Bu hızlı gelişim gece uykularını etkileyebilir. Bu yüzden gündüz bol bol enerjisini atan ve bu yeni becerileri deneyen bebek daha rahat uyur.
Bu aylarda bebekler oturmayı, emeklemeyi hatta tutunarak ayağa kalkmayı öğrenmiştir ve uykusunda da bunları denemek isteyebilir. Gündüz bol bol pratik yaparak bu yeni becerilere doymasına izin verin. Gece uykusu için yatağına yatırdığınızda ağlamıyor ama ayağa kalkıyor veya emekleme pozisyonuna geliyorsa müdahale etmeyin uykuya geçmesi uzun sürse bile müdahale etmeyin.
3)GECE EMZİRMELERİNİ AZALTIN
6. Aydan itibaren bebeklerin gece beslenme ihtiyacı da azalır. Bazı bebekler bu dönemden sonra gece beslenmeyebilir. Yine de bazı bebekler gece boyunca hala 1-2 defa beslenmek isteyebilirler. 6-9 ay arası bebeklerde gece en fazla 2 beslenme yeterli olmaktadır.
4)BEBEĞİNİZİN ÇOK UYKUSU GELMEDEN UYKU SÜRECİNİ BAŞLATIN
Bebeğinizin uykusunun geldiğini gördüğünüzde onu hemen kendi yatağına götürün. Eğer uykusu geldiğinde onu yatağa yatırmakta gecikirseniz çok yorulacak ve uykuya dalmakta zorlanacaktır.
Her bebekte farklı olmakla birlikte başlıca uyku sinyalleri; huysuzluk, huzursuzluk, ağlama, esneme, gözleri ovuşturma ve durgunluktur. Bunlardan herhangi birini gördüğünüzde vakit kaybetmeden uyku için hazırlıklara başlamalısınız. Bebeğiniz gündüz ne kadar uyursa uyusun gece uykusundan önce uyanık kalma süresi maksimum 4 saat olmalıdır. 4 saatten fazla uyanık kalan bebekler gece uykusuna geçmekte zorlanırlar.

5)GECE UYANMALARINDA HEMEN KUCAĞINIZA ALMAYIN BİR SÜRE YANINDA OLARAK BEKLEYİN
Bebekler genellikle tam olarak uyanmadan uykularında mırıldar, bağırır ya da öksürürler. Bir süre bekleyin ve dinleyin. Uykusunda her 50–60 dakikada bir mırıldanması normal bir şeydir. Gereksiz yere onu rahatsız etmezseniz uyumaya devam edebilir. Bebeğinizi hemen kucağınıza almayın.
Gece uyandığında bebeğinizin bebeğin fiziksel gereksinimlerinin karşılandığından eminseniz yani karnının tok, altının kuru, ortam ısısının yeterli olduğundan şüpheniz yoksa; bebeği yatağından uzaklaştırmadan sakinleştirmeye çalışarak bir süre onunla konuşun, orada olduğunuzu hissettirin. Sırtına pışpış yapın ama hemen kucağınıza almayın. Ağladığında yanında olun ama kucağınıza almadan onu sakinleştirin. Ve kendi kendine uykuya dalmasını sağlayın. Eğer çok ağlıyorsa kucağınıza alıp sakinleştirip tekrar yatağına koyabilirsiniz. Ağlaya ağlaya uyutmak da uzmanlar tarafından yanlış bir yöntem olarak kabul edilir. Mutlaka yanında olduğunuzu hissettirin. Gece uykusu için yatağına yatırdığınızda ağlamıyor ama ayağa kalkıyor veya emekleme pozisyonuna geliyorsa müdahale etmeyin uykuya geçmesi uzun sürse bile müdahale etmeyin.
İlk gün bu şekilde uykuya dalması çok uzun süre alabilir, fakat alıştıkça kendi kendine uyku dalması kolaylaşacaktır.
6) AYAĞINIZDA, BEŞİKTE VS. SALLAMAYIN
Bu aylarda bebeğiniz kendi kendine uyuyabilir. Bu aya kadar bebeğiniz destekli uyuduysa bu aydan itibaren de desteksiz uyumayı öğretebilirsiniz.
Bunun için bebeğinizin yanına uzanın, orada olduğunuzu hissettirin. Ninni söyleyip onu sallamadan pışpış yapın. Ona dokunun asla yanından kalkmayın, ağlamasına izin vermeyin. Yanında kalarak loş ortamda ve odasında uyumasını bekleyin. Kalkarsa nazikçe yeniden yatağına yatırın. İlk günler uykuya kendi kendine dalması uzun süre alabilir fakat gün geçtikçe süre kısalacaktır. Böylece geceleri uyandığında kendi kendine uyumayı bildiği için, yeniden kendisi desteksiz uyuyabilir.
7)UYKU GERİLEMELERİNİ VE DİŞ ÇIKARMA DÖNEMLERİNİ UNUTMAYIN
6. aydan sonra diş çıkarma, aşı dönemleri ve ayrılık kaygısı başlangıcı da kısa süreli uyku problemlerine yol açabilir. Bu dönemle sabırlı olunmalı ve bebeğiniz uyku öncesinde ne kadar istiyorsa anne ile o kadar zaman geçirmesine izin verilmelidir.
8)YATAĞIYLA TANIŞTIRIN
Bebekler ilk uykuya daldıkları rutini ararlar. Eğer onu uyuttuktan sonra yatağına koyarsanız ilk uykuya geçiş halindeki rutinini arayacak yatağına alışamayacaktır.
Bebeğinizi uyku saati geldiğinde her zamanki rutinlerle rahatlatıp henüz uyumadan yatağına yatırır orada uykuya dalmasını sağlarsanız doğru uyku alışkanlıkları kazanmasına yardımcı olabilirsiniz.
9) RUTİN OLUŞTURUN
Bu aya kadar bir rutininizin mutlaka olması gerekir. Eğer hala rutin oluşturmadıysanız; bunun için bebeğinizin uykuya dalmadan önce bir süre sessiz bir ortamda bulunması, hep aynı yerde uyutma, her akşam aynı saatte ışıkları azaltma, sakin bir müzik dinletme, banyo yaptırma gibi bir rutin geliştirmeye çalışılması ve bunların düzenli yapılması bebeğinize uyku saatinin geldiğini hissettirecektir.
6-9 AYLIK BEBEKLER KAÇ SAAT UYUR?
6. aydan itibaren bebekler toplamda 12 - 15 saat uyur. Gündüz uykuları kısalmaya başlamıştır.
6-9 aylık bebekler geceleri daha uzun uyumaya başlarlar. Uzun uyuma diye bahsederken bir 8 - 9 saat aralıksız uyuma durumundan bahsedilemez ancak 4-5 saat aralıksız uyuyabilirler. Gece beslenmeleri daha az olsa da hala devam edebilirken bazı geceler beslenmek için uyanmayadabilirler.