39 HAFTALIK HAMİLELİK; DOĞUMUN YAKLAŞTIĞINI GÖSTEREN BELİRTİLER



Artık her günü o gün bu gün mü diye değerlendiriyor olabilirsiniz. Bebeğinize kavuşmanız an meselesi!

39 HAFTALIK BEBEK KAÇ AYLIK?

39 hafta itibariyle 9 ay 3 günlük hamilesiniz.

39 HAFTALIK HAMİLELİKTE BEBEK GELİŞİMİ

-Bebeğiniz artık doğmaya hazır! Neredeyse tüm gelişimini tamamladı. Ama hala günde 25-30 gram almaya devam ediyor. Vücudundaki yağ katmanı da giderek büyüyor. Kol ve bacakları boğum boğum gözüküyor.

-Pembemsi cildi beyazlaşıyor. Cildinin altında yeni deri katmanları oluşuyor.

-Artık iyice büyüdüğü için; yeri çok daraldı. Bebeğiniz eskisi kadar aktif olmayabilir, genelde itme ve gerinme hareketleri yapıyor.

-Karnınızda kaldığı son güne kadar hatta doğduktan sonrada beyni ve vücudu gelişmeye devam edecek.

-Bebeğinizin akciğerleri dışarıda nefes almaya hazır durumda. Lanugo tüylerinin çoğu ise dökülmüş durumda.

39 HAFTA HAMİLELİKTE ANNE

 

- Bu hafta itibariyle önünüzdeki 1 ya da 2 hafta bekleme haftasıdır. Bu haftalarda sabırsız, tükenmiş ve heyecanlı hissedebilirsiniz. Herkes size doğum ne zaman diye sorabilir; gergin hissedebilirsiniz. Merak etmeyin kavuşmanıza çok az kaldı.

-Artık her an doğum gerçekleşebilir. Bu hafta en önemli şey bebeğinizin hareketini çok sıkı şekilde takip etmelisiniz. Azalma ya da artma olması halinde mutlaka doktorunuzu arayınız.

-Bu haftanın yeni belirtisi bağırsak hareketlerindeki artış veya ishal olabilir. Eğer bu hafta ishal sorunu yaşıyorsanız sonunda doğum yaklaştı demektir. Gevşeyen bağırsak hareketlerinizin nedeni aşağı inen bebeğinizden dolayı bağırsaklarınıza yer açılmasındandır. Bol bol su içmeyi unutmayın.

-Doğum zamanının yaklaştıkça uyumak iyice zorlaşmış olabilir; yaşadığınız fiziksel zorluklara bir de yaklaşan doğum heyecanı eklendiği için uyumak imkansız hale gelebilir. Enerjinize ihtiyacınız olacak. Bol bol dinlenmeye çalışın.

-Bebeğiniz doğum kanalına indiği için vücudunuzun alt bölgelerinde dolaşım zayıflamıştır. Bu da ödeme yol açmaktadır.

Hamileliğinizin 39. Haftasında vajinada ağrı yaşanması normaldir. Bu dönemde bebeğiniz doğum yoluna girmiş ve baş aşağı dönmüş olduğu için  bebeğiniz kalça kemiğinize ve vajinanıza daha fazla baskı yapmaya başlar. Gebelikte vajina ağrısı, vajinada zonklama ve batma hissi gibi belirtiler normaldir.

-39. haftada Braxton-hicks denilen yalancı kasılmalar artarak devam eder. 39. haftada her 10-15 dakikada bir gelen ritmik sancılarınız da olabilir ve dinlenerek geçmeyebilir. Kasılmalarınızın sıklığı ve aralığı artarsa mutlaka doktorunuza haber verin.

39 HAFTALIK BEBEK ULTRASON GÖRÜNTÜSÜ

 

BU HAFTA BEBEĞİM NE KADAR BÜYÜDÜ?

39. haftada bebeğiniz gelişimini tamamlasa da kilo almaya devam ediyor. Bu hafta bebeğiniz 3000-3300 gram ağırlığında, 49-51 cm boyundadır.

39 HAFTALIK HAMİLELİKTE DOĞUMUN YAKLAŞTIĞINI GÖSTEREN BELİRTİLER NELERDİR?

1- Baskılar azalır: Vücudunuz doğuma yaklaştığında, bebek pelvisin içine yerleşir, aşağı iner ve kendinizi daha hafif hissettirir. Kaburga ve karın bölgesindeki baskılar azalır, nefes almanız kolaylaşır.

2-Kasılmalar artar: Doğumun en önemli işareti kasılmalardır. Doğum yaklaştıkça daha güçlü ve daha sık olmaya başlar. Ama bazı kasılmalar yalancı kasılmalar olarak adlandırılır.

Gerçek ve yalancı kasılmalar arasındaki farklar;

Gerçek Kasılmalar:

Kasılmalar düzenli, ritmiktir ve zamanlar artar.

Alt karın bölgesinden başlayıp, kasık bölgesine doğru yayılırlar.

Kasılmalar durmaz, gittikçe artar

Servikal değişiklikler meydana gelir.

Yalancı Kasılmalar

İkinci trimesterde başlarlar ve üçüncü trimesterde sık görülürler.

Düzensizdir ve zamanla artmaz, pozisyon değiştirince azalır.

Herhangi bir hareket ile ya da dinlenince geçer.

Servikal değişiklik olmaz.

3-Kanlı akıntı:. Servikal değişikliklerin gerçekleşirken, mukuslu, kanlı akıntı görülebilir. Bu doğumun yakın olduğunu gösterir. 39.haftada mukuslu ve kanlı akıntınız varsa doğum başlamış olabilir doktorunuzu arayınız.

4-Suyun gelmesi: Kesenin yırtılarak amniyotik sıvının vajinadan dışarı çıkması halk arasında suyun gelmesi doğumun başladığının işaretidir. Her kadın bu durumu yaşamaz. Hamilelerin yüzde 10 unda bu duruma rastlanırken; diğerlerinde doğum sırasında gerçekleşir.

5-İshal: İshal doğum belirtilerinden biri olabilir. Doğumun erken evresinde, vücut rahim boynunu yumuşatan ve rahimi bastıran prostaglandinleri salgılar. Ayrıca bağırsak hareketini de uyarır. Doğal olarak bebeğin yolunu açmak için bağırsağı boşaltır. Bu da doğumun erken belirtilerinden biridir.

6-Sırt ağrısı: Evet bu haftalarda şiddetli sırt ağrısı da doğum belirtisi olabilir.  Bebek doğum kanalından inerken bebeğin kafatası annenin omurgasına çarpıp baskı yapabilir bu da şiddetli ağrılara yol açabilir.

7-Kilo kaybetmek: Bazı kadınlar doğum yaklaştıkça kilo almak yerine kilo vermeye başlarlar. Bebeğiniz kilo almaya devam eder merak etmeyin. Genelde doğum öncesi bulantı, iştahın kapanması gibi belirtiler görülebilmektedir.

8-Enerji çoğalması: Bazı kadınlarda doğum öncesi enerji patlaması görülebilir. Bunun doğum için vücudun kendine güç toplaması olarak olduğu düşünülmektedir.

39 HAFTALIK HAMİLEYİM BEBEĞİMİN HAREKETLERİNİ HİSSETMİYORUM

39 haftalık hamilelikte bebeğin hareketlerini hissetmek oldukça zor bir hal alır. Bebeğiniz oldukça büyüdüğü ve bebeğinizin yeri daraldığı için eski aktifliğini kaybeder. Bebeğinizin bu durumda tekmelemesi, taklalar atması imkânsızlaşır. 

Doğuma kadar ufak da olsa hareketler hissettiğiniz sürece sorun yoktur. Bu hareketlerin illa tekme olması gerekmez, itme gerinme kıpırdama gibi hareketlerde sayılabilir. Bu hafta bebek hareketlerini takip etmek çok önemlidir. 2 saat içinde 10 kere hareket etmesi gerekir. Eğer bebeğinizin hareketlerinde azalma hissediyorsanız doktorunuza haber verin. 

39 HAFTALIK HAMİLEYİM BEBEĞİM ÇOK FAZLA HAREKETLİ. NORMAL Mİ?

Hamilelikte bebeğinizin hareketli olması onun sağlıklı olduğunun işaretidir. Ama son haftada doğuma yaklaşırken bebeğinizin normalden fazla hareketli olması, heyecanlı ve kesik kesik hareket etmesi, normalden farklı ve şiddetli olması bir şeylerin ters gittiğinin işareti de olabilir. Böyle durumlarda doktorunuza haber vermelisiniz.

39 HAFTALIK HAMİLEYİM KASILMALARIM VAR ERKEN DOĞUM BELİRTİSİ OLABİLİR Mİ?

Birçok anne adayı gebeliğin farklı dönemlerinde özellikle de son haftalarda doğum belirtilerinden biri olan kasılmaları hissedebilir. Yalancı sancı olarak da tanımlanan Braxton Hicks kasılmaları ise, doğum sancısı ile karıştırılabilir. Braxton hicks kasılmaları düzensiz ve ara ara olan kasılmalardır. Doğum sancıları ise düzenli ritmik ve şiddeti gitgide artan kasılmalardır.

Doğum kasılması ile yalancı kasılmaların arasında ciddi farklar vardır. Doğum kasılmaları, her 10 dakikada bir ya da daha sık şekilde ritmik gerçekleşir. Kasılmaların sıklığı ve şiddeti gittikçe artar. Ancak yalancı kasılmaların sıklığı ritmik olarak artmaz düzensizdir. Yalancı kasılmalar genelde pozisyon değiştirildiğinde geçer.

Yaşanan kasılmaların Braxton Hicks kasılması olup olmadığının anlamanın en kısa yolu pozisyon değiştirdiğinizde ağrınızın ve sancınızın geçip geçmediğidir.

Erken doğum belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

-Her 10 dakikada bir kez ya da daha sık hissedilen ve giderek şiddetlenen kasılmalar,

-Sırt ve çoğunlukla bel bölgesinde pozisyon değiştirilse dahi geçmeyen ağrı varlığı,

-Karnın alt kısmında adet sancısı ya da şiddetli gaz sancısına benzer ağrı ve kramplar,

-Vajina ya da pelvis bölgesinde basınç hissi,

-Vajinadan su gelmesi ya da sürekli olarak su damlaması,

-Sulu, kanlı ya da mukus benzeri vajinal akıntı,

-Hafif kanamanın ve lekelenmenin de dahil olduğu tüm vajinal kanamalar,

-Enfeksiyon varlığına benzer, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerin varlığı.

Bu belirtilere sahipseniz doktorunuzu arayınız.


Bu makale hakkında yorum yapmak ister misiniz ? Tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz



1,2,3. HAFTA HAMİLELİKTE NELER OLUYOR? 4 HAFTALIK HAMİLELİK; İLK BELİRTİLER 5 HAFTALIK HAMİLELİK; İLK BELİRTİLER 6 HAFTALIK HAMİLELİK; İLK ULTRASON RANDEVUSU 7 HAFTALIK HAMİLELİK; İLK KALP ATIŞLARININ DUYULMASI 8 HAFTALIK HAMİLELİK; MİDE BULANTILARI BAŞLIYOR 9 HAFTALIK HAMİLELİK; ANNEDE NELER OLUYOR? 10 HAFTALIK HAMİLELİK; KASIK AĞRILARI BAŞLIYOR 11 HAFTALIK HAMİLELİK; İKİLİ TEST ZAMANI 12 HAFTALIK HAMİLELİK; CİNSİYET BELLİ OLUR MU? 13 HAFTALIK HAMİLELİK; CİNSİYET BELLİ OLUR MU? 14 HAFTALIK HAMİLELİK; BEBEKTE NELER OLUYOR? 15 HAFTALIK HAMİLELİK; İLK TRİMESTER BİTTİ 16 HAFTALIK HAMİLELİK; ÜÇLÜ TEST ZAMANI 17 HAFTALIK HAMİLELİK; BEBEK HAREKETLERİ HİSSEDİLMEYE BAŞLIYOR 18 HAFTALIK HAMİLELİK; BEBEĞİM NE KADAR BÜYÜDÜ? 19 HAFTALIK HAMİLELİK; BEBEĞİMİ HİSSETMİYORUM NORMAL Mİ? 20 HAFTALIK HAMİLELİK; BEBEĞİM BUGÜN HİÇ HAREKET ETMİYOR NORMAL Mİ? 21 HAFTALIK HAMİLELİK; YOLUN YARISI BİTTİ 22 HAFTALIK HAMİLELİK; BEBEĞİM KAÇ KİLO OLMALI? 23 HAFTALIK HAMİLELİK; BEBEĞİMİ HİSSETMİYORUM NORMAL Mİ? 24 HAFTALIK HAMİLELİK; ŞEKER YÜKLEME TESTİ ZAMANI 25 HAFTALIK HAMİLELİK; BEBEK HAREKETLERİ NASIL OLMALIDIR? 26 HAFTALIK HAMİLELİK; KAÇ KİLO ALMALIYIM? 27 HAFTALIK HAMİLELİK; YALANCI KASIK AĞRILARI BAŞLIYOR 28 HAFTALIK HAMİLELİK; UYKU POZİSYONU NASIL OLMALI? 29 HAFTALIK HAMİLELİK; BELİM ÇOK AĞRIYOR NORMAL Mİ? 30 HAFTALIK HAMİLELİK; BEBEK DOĞSA YAŞAR MI? 31 HAFTALIK HAMİLELİK; ERKEN DOĞUM BELİRTİLERİ NELERDİR? 32 HAFTALIK HAMİLELİK; BEBEĞİM HALA DÖNMEDİ 33 HAFTALIK HAMİLELİK; KASIK AĞRILARI DEVAM EDİYOR 34 HAFTALIK HAMİLELİK; KARIN SERTLEŞMELERİ VE SANCILAR ARTIYOR 35 HAFTALIK HAMİLELİK; KARIN SERTLEŞMESİ DOĞUM BELİRTİSİ MİDİR? 36 HAFTALIK HAMİLELİK; ERKEN DOĞUM BELİRTİLERİ NELERDİR? 37 HAFTALIK HAMİLELİK; BEBEK KİLOSU KAÇ OLMALI? 38 HAFTALIK HAMİLELİK; ÇATI MUAYENESİ ZAMANI 39 HAFTALIK HAMİLELİK; DOĞUMUN YAKLAŞTIĞINI GÖSTEREN BELİRTİLER 40,41 HAFTALIK HAMİLELİK; KAVUŞMA ZAMANI