34 HAFTALIK HAMİLELİK; KARIN SERTLEŞMELERİ VE SANCILAR ARTIYOR
Günler hızla ilerliyor ve doğuma sadece 6 haftanız kaldı. Bebeğiniz de büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Kavuşmanıza az kaldı!
34 HAFTALIK BEBEK KAÇ AYLIK OLUR?
Bu hafta itibariyle dolu dolu 8 aylık hamilesiniz.
34 HAFTALIK HAMİLELİKTE BEBEK GELİŞİMİ
-Bebeğinizin cildi biraz daha kalınlaştı; verniks tabakası iyice yok olmaya başladı, vücut tüyleri de dökülüyor.
-34 haftada akciğerlerin oluşumu da büyük ölçüde tamamlanmıştır ama hala biraz daha zamana ihtiyacı vardır. Ancak erken doğum durumunda solunum desteğiyle hayatta kalabilir. Tehlikeli zamanlar geride kaldı. 34-37 haftalar arası doğan bebekler yüzde 90 yenidoğan ünitesinde tedbir amaçlı kalıp sağlıkla evlerine dönerler.
-Bu hafta bebeğiniz baş aşağı pozisyona geçerek pelvise inebilir. Bu pozisyon ayrıca onun beynine kan gitmesini ve beyin hücrelerinin daha çok gelişmesini sağlar. Bebeğinizi aşağıda hissedebilirsiniz.
-Bebeğiniz erkekse testisleri görülebilir.
-Bebeğinizin akciğerleri hariç tüm organları gelişimini tamamladı. Kavuşmanıza az kaldı.
-Bu haftalarda bebeğinizin yeri iyice daraldı, kemikleri de iyice sertleştiği için dirseğini ve dizlerini rahatlıkla hissedebilirsiniz.
34 HAFTALIK HAMİLELİKTE ANNE

-Bu haftalarda fazlaca yorgun hissedebilirsiniz. Karnınızın büyüklüğü, ağrılar, uykusuzluk yorgunluğa neden olur.
-Hamileliğinizin bu haftalarında el ve ayak parmaklarınızda acı ve uyuşukluk hissedebilirsiniz. Hatta bileklerinizde de ödem oluşmuş olabilir. Bileğinize sabitleyici takabilir, uyurken yastık koyabilirsiniz.
-34. Haftada baş dönmeleri yaşayabilirsiniz. Baş dönmesi bu haftalarda genelde kan şekerinin düşmesinden kaynaklıdır. Yanınızda mutlaka karbonhidrat ve protein açısından zengin atıştırmalıklar taşıyabilirsiniz.
-34. Haftadan itibaren karnınızın iyice büyümesiyle denge merkezinin değişmesi ve rahminizin vücudunuza baskı yapması nedeniyle daha yoğun sırt ağrıları yaşıyor olabilirsiniz. Bu ağrılar gayet normaldir. Dik oturmaya çalışarak ve sırtınıza destekleyici yastıkla oturarak bu ağrıları biraz hafifletebilirsiniz.
-Bebeğiniz büyüdükçe mesanenize baskı yapabilir bu da sık sık idrara çıkmanıza neden olabilir. Ayrıca bu haftalarda bebeğiniz aşağıya yerleştiği için idrara çıkma durumunuz daha da artacak. Büyük ihtimal doğuma kadar bunu yaşayacaksınız.
-Braxton - Hicks kasılması" denilen yalancı kasılmalar devam ediyor. 30 saniye sürebilen bu kasılmalar düzensiz ve ağrısızdır. Eğer 1 saat içinde 4 ten fazla kasılmanız olursa doktorunuza başvurunuz.
-Birçok hamilenin bu haftalarda göbek deliklerinin dışarı doğru çıkmış olduğu görülür. Bu gayet normal bir durumdur ve endişelenmenize gerek yoktur. Ancak göbek deliğiniz hassas bir hale geldiyse üzerine bandaj yerleştirebilirsiniz.
BU HAFTA BEBEĞİM NE KADAR BÜYÜDÜ?
34. Haftada bebeğinizin boyu yaklaşık 45 cm; ağırlığı ise 2 kilogramdır.
Artık bebeğiniz yaklaşık bir kavun kadar!
34 HAFTALIK BEBEK ULTRASON GÖRÜNTÜSÜ

34 HAFTALIK HAMİLEYİM KASILMALARIM VAR ERKEN DOĞUM BELİRTİSİ OLABİLİR Mİ?
Birçok anne adayı gebeliğin farklı dönemlerinde özellikle de 25.hafta ve sonrasında erken doğum belirtilerinden biri olan kasılmaları hissedebilir. Yalancı sancı olarak da tanımlanan Braxton Hicks kasılmaları, doğum sancısı ile karıştırılabilir. Braxton hicks kasılmaları düzensiz ve ara ara olan kasılmalardır. Doğum sancıları ise düzenli ritmik ve şiddeti gitgide artan kasılmalardır.
Doğum kasılması ile yalancı kasılmaların arasında ciddi farklar vardır. Doğum kasılmaları, her 10 dakikada bir ya da daha sık şekilde ritmik gerçekleşir. Kasılmaların sıklığı ve şiddeti gittikçe artar. Ancak yalancı kasılmaların sıklığı ritmik olarak artmaz düzensizdir. Yalancı kasılmalar genelde pozisyon değiştirildiğinde geçer.
Yaşanan kasılmaların Braxton Hicks kasılması olup olmadığının anlamanın en kısa yolu pozisyon değiştirdiğinizde ağrınızın ve sancınızın geçip geçmediğidir.
Erken doğum belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
-Her 10 dakikada bir kez ya da daha sık hissedilen ve giderek şiddetlenen kasılmalar,
-Sırt ve çoğunlukla bel bölgesinde pozisyon değiştirilse dahi geçmeyen ağrı varlığı,
-Karnın alt kısmında adet sancısı ya da şiddetli gaz sancısına benzer ağrı ve kramplar,
-Vajina ya da pelvis bölgesinde basınç hissi,
-Vajinadan su gelmesi ya da sürekli olarak su damlaması,
-Sulu, kanlı ya da mukus benzeri vajinal akıntı,
-Hafif kanamanın ve lekelenmenin de dahil olduğu tüm vajinal kanamalar,
-Enfeksiyon varlığına benzer, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerin varlığı.
34 HAFTALIK HAMİLEYİM UYUYAMIYORUM, HANGİ POZİSYONDA UYUMALIYIM?
Karnınız hızla büyüyor. Ağrıyan eklem yerleriniz, mide ekşimesi ve sık sık idrara çıkma gibi durumlarda uyumanız zaten imkânsızdır. Sol tarafınıza yatarak, kan dolaşımınızı, sindirim sisteminizi ayrıca ciğer ve böbreklerinizin fonksiyonlarını daha rahat yerine getirmesini sağlayabilirsiniz.
Hamilelikten önce yüzüstü yatarak uyumuş olabilir ve öyle rahat hissediyor olabilirsiniz. Ama hamilelikte yüzüstü ve sırtüstü uyumak tercih edilmemelidir.
Sırtüstü yatmak;
-
Karnınızın tüm ağırlığını ve basıncını sırtınıza kalbinize bindirir.
-
Bu basınç da bel ve sırt ağrılarınızı arttırabilir.
-
Hazımsızlığı tetikleyebilir.
-
Kan dolaşımını etkileyerek düşük tansiyona neden olabilir.
Hamilelikte en uygun pozisyon yan tarafınıza dönerek uyumaktır. Özellikle bacaklarınızın arasına yastık alarak yan uyumak hem bebek için hem de sizin için çok uygun olur.
Bu pozisyonla kan akışınız düzene girerek, böbrekleri verimli çalıştırır; el ayak şişmelerini de azaltır.
34 HAFTALIK HAMİLEYİM DOĞUM PLANI YAPMAK İÇİN GEÇ Mİ KALDIM?
Hayır. Daha önünüzde 6 haftanız var. Doğum pozisyonundan, doğum ağrısının nasıl giderileceğine, doğum çeşitlerine kadar araştırma yaparak doğum planı hazırlamanız eşinizin ve sizin doğuma hazır olmanızı sağlar.
Böyle özel bir gün için önceden plan yapmanız büyük bir önem taşımaktadır. Doğumun nerede ve nasıl bir ortamda olacağının bilinmesi sizin rahatlamanız için de çok önemlidir. Hangi hastanede doğum yapacaksınız mutlaka hastanenin doğum katını ziyaret edin. Doğumdan önce hastanedeki süreç ile ilgili bilgi alın. Doğum anında yanınızda kimin olmasını istiyorsanız onu da bu konularda bilgilendirmelisiniz.
Doğum şekilleri, doğum anındaki ağrı kesici yöntemler, bebek besleme, eşlerin doğuma katılma düzeyi gibi konularda bilgi sahibi olmak sizi rahatlatacaktır. Bu konularla ilgili artık hastaneler de gebe okulları düzenlemektedir. Doğumdan önce bu seminerlere katılmanız faydalı olabilir.
Tüm bunları tek başıma yapamam diyorsanız doğumda profesyonel bir destek almak için de bir doula ile anlaşabilirsiniz.
Eğer özel sağlık sigortanız varsa bu sigortanın hangi hastanelerde geçerli olduğunu ve neleri kapsadığını da öğrenmelisiniz. Seçmiş olduğunuz sağlık kuruluşunun doğum yapacak olan hastalarına ne gibi imkanlar sunduğunu tüm imkanların maliyetini de öğrenmeniz doğum öncesi faydalı olacaktır
34 HAFTALIK HAMİLEYİM BEBEĞİMİN YÜZÜNÜN HANGİ YÖNE BAKTIĞINI NASIL ANLARIM?
Bu haftalarda bazen karnınızın bir yönü daha çıkık bir yönü daha inik gözükebilir. Siz de bu haftalarda bebeğinizin nasıl durduğunu merak edebilirsiniz.
-Bu haftalarda bebek baş aşağı dönmüşse hıçkırıklarının ve kalp atışlarının duyulduğu yer kafasıdır.
-Bebeğin sırtı genelde düzgün daha büyük olan bombeli kısımdır.
-Bu haftalarda kafa genelde aşağıda sert olan kısımdır. Poposu ise daha yumuşaktır, ve şekilli değildir.
-Bebeğinizin yüzü sırtınıza dönük durumdaysa, genelde göbeğiniz sert ve düz olur. Bu hissettiğiniz bebeğinizin sırtıdır. Yüzü içe dönüktür.
-Eğer yüzü dışarı dönükse, göbeğiniz daha düz ve yumuşak olur. Çünkü sırtı iç kısımda kalır.
Çok merak ediyorsanız, doktorunuz ultrason yardımıyla bebeğinizin pozisyonunu size gösterebilir.