30 HAFTALIK HAMİLELİK; BEBEK DOĞSA YAŞAR MI?
30 Haftalık süreyi dolduruyorsunuz. Çoğu gitti azı kaldı! Muhteşem sona doğru yaklaşıyorsunuz.
30 HAFTALIK BEBEK KAÇ AYLIK OLUR?
30 haftalık bebeğiniz tam 7 aylık!
30 HAFTALIK HAMİLELİKTE BEBEK GELİŞİMİ
-Bu hafta itibariyle pürüzsüz olan bebeğinizin beyin yüzeyi kendine has kıvrımlarını oluşturmaya başladı.
-Bebeğinizin vücudunda kaplı olan tüyler yavaş yavaş azalıyor. Yağ tabakası da bebeğinizin vücut sıcaklığını düzenlemeye başladı.
-Bebeğiniz gitgide büyüyor, onu çevreleyen alanı daralmaya başladı. Böylece onu daha fazla hissedeceksiniz.
-Bebeğiniz artık gözlerini açıp kapayabiliyor. Gece ile gündüzü ayırt edebiliyor.
-Kulakları ise daha keskin duyuyor. Bebeğinizle doğuma kadar bol bol konuşun. Ona masallar anlatın, ninniler söyleyin. Sizin karnınızda en çok duyduğu ses kalp atışlarınız; o yüzden doğduğunda sizin göğsünüze yaslandığında kalp atışlarınızla rahatlayacak. Doğduğunda sizin sesinizi de tanıyor olacak.
-Tat alma gelişimini de tamamladı. Artık bulunduğu amniyotik sıvı içerisinde yediğiniz yemeklerin tadını alıyor.
30 HAFTALIK HAMİLELİKTE ANNE

-30. Haftadan itibaren karnınızın iyice büyümesiyle denge merkezinin değişmesi ve rahminizin vücudunuza baskı yapması nedeniyle daha yoğun sırt ağrıları yaşıyor olabilirsiniz. Bu ağrılar gayet normaldir. Dik oturmaya çalışarak ve sırtınıza destekleyici yastıkla oturarak bu ağrıları biraz hafifletebilirsiniz. Ayaklarınızı yüksekte tutmak da sırt ağrılarınızı dindirmeye yardımcı olabilir.
- Bu haftalarda el ve ayak şişkinliği yaşamak da gayet normaldir. Oturduğunuz esnada ayaklarınızı aşağıda tutmamaya çalışmalısınız. Ayrıca yürümek de şişkinliğe iyi gelecektir. Az şişkinlik hamilelikte normal sayılır fakat ciddi şişkinlikler preeklampsi belirtisi olabilir. Bu nedenle alışık olmadığınız şişkinliklerde doktorunuza danışınız.
-Ailenizde varis durumu yaşayan varsa, sizde de hamilelik kaynaklı varis oluşumu olasıdır. Hamilelikte artan kan hacmi ve genişleyen damarlar varis oluşumuna sebep olabilir. Sürekli olarak ayaklarınızı havaya kaldırıp dinlenin.
-Genelde 28. Haftadan sonra görülen ve Braxton-Hicks denilen bu kasılmalar rahminizin doğuma hazırlanmaya başlaması sebebiyle gerçekleşir. 30. Haftada bu kasılmaları ara ara yaşayabilirsiniz. Braxton Hicks kasılmaları sıklıkla ve düzenli, ritmik bir şekilde meydana gelmez. Ayrıca pozisyon değiştirdiğinizde geçme eğilimindedirler Bu kasılmaları yaşıyorsanız oturmalı ya da yan yatmalı, gevşemeli ve su içmelisiniz. Kasılmalar durmuyorsa ve bir saatte dört ya da daha fazla kez geliyorsa doktorunuzu aramalısınız. Çünkü böyle bir durumda erken doğum yaşıyor olabilirsiniz.
-İkinci tirmesterde azalan duygusal iniş çıkışlar üçüncü trimesterde yine kendini göstermiş olabilir. Doğum yaklaştıkça endişe, korku, tedirginlik yaşamanız gayet normaldir.
-30.haftaya kadar 8-11 kilo arası almanız normaldir. Eğer bu aralığı geçtiyseniz stres yapmayın. Gebelikten sonra vereceğinizi düşünün. Ama kilo artışınız ani ve çok fazlaysa gebelik komplikasyonu olabileceği için doktorunuza başvurunuz.
30 HAFTALIK BEBEK ULTASON GÖRÜNTÜSÜ

BU HAFTA BEBEĞİM NE KADAR BÜYÜDÜ?
30.Hafta itibariyle bebeğinizin ağırlığı 1300-1400 gram arasında; boyu ise 39-41 cm dir.
30 HAFTALIK HAMİLEYİM ÇATLAKLARIM OLUŞMAYA BAŞLADI. NE YAPMALIYIM?
Kadınların büyük bölümünde hamilelikte göğüs kalça, göbek bölgelerinde çatlak oluşumu olabilir. Gebelikte alınan kilolar sebebiyle vücutta istenmeyen deri çatlakları görülebilir.
Çatlaklar oluşmaya başlarken o bölgelerde derinin incelmeye başlamasıyla kaşıntılar hissedebilirsiniz.
30.haftada çatlaklar
Bazı kremler ve jeller oluşmuş olan çatlakları gidermeye yönelik vaatlerde bulunsalar da bunların kesin olarak geçirdiğine dair bir kanıt yoktur. Bu nedenle en iyisi çatlaklar oluşmadan önce harekete geçmektir. Hamileliğinizin ilk trimesterinden itibaren mutlaka çatlak oluşabilecek bölgeleri düzenli olarak nemlendirmeniz gerekmektedir.
Nemlendirici kullanmanız cildinizin esnek kalmasına yardımcı olacağı için çatlak oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Su içmek de, vücudunuzun yumuşak ve nemli kalmasına yardımcı olacaktır. 30. haftada da hala geç kalmış sayılmazsınız çünkü esas çatlaklar bu son 10 haftada oluşur. Çatlak önleyici krem ve yağlardan sürmeye başlayabilirsiniz.
Tabi bazı anne adayları ne yaparsa yapsın çatlaklara engel olamazlar. Bu tamamen genetik yapıyla alakalı olabilir. Eğer anneniz size hamileyken çatlaklara sahip olmuşsa, sizin de cildinizde çatlak oluşumu görülebilir. Bunun nedeni cildinizin elastikiyetinin az olmasından kaynaklanmıştır; bazı anne adayları hiç önlem almadan hiçbir yerleri çatlamadan bir çok hamilelik atlatmış olabilirler. Bu tamamen cilt esnekliği ile ilgilidir. Siz her ne kadar korunmaya çalışsanız da cildinizin çatlak oluşturmaya eğilimi varsa gebeliğinizin sonucunda çatlak oluşumu kaçınılmaz olacaktır. Fakat yine de elinizden gelen tüm önlemleri almanız çatlak görünümünü azaltabilir.
30 haftalık hamileyim karnım çok kaşınıyor neden?
Bu haftalarda karın kaşınması yaşayabilirsiniz. Karnınız büyüdükçe nemi azalır ve kurur. Karnınızın kaşınması çatlayacağı anlamına gelebilir. Kaşınıyorsa kaşımamaya çalışın. Mutlaka nemlendirici krem ve yağlarla karnınızı nemlendirin. Eğer karın hariç her yeriniz kaşınıyorsa mutlaka doktorunuza danışın.
30 HAFTALIK HAMİLEYİM DOĞUMDAN ÇOK KORKUYORUM. NE YAPMALIYIM?
Anne adayları genelde bu haftalardan sonra yaklaşan doğum nedeniyle doğum korkusu yaşamaya başlarlar. Doğum hakkında ya da ilerideki ebeveynliğiniz hakkında endişe duymanız da oldukça normaldir.
Doğumdan çok korkuyorum!
Doğumdan ve doğumun nasıl gerçekleşeceğinden endişe ediyorsanız yapacağınız en güzel şey iyi bir doğuma hazırlık kursuna katılmak ya da bir doula edinmektir. Kurslar çoğunlukla doğru bilgilendirme doğum korkusunu çoğunlukla azaltırlar. Ağrıyı azaltabilecek gevşeme ve nefes egzersizleri, aromaterapi, hipnoz, homeopati gibi yardımcı teknikler bu kurslarda öğrenilebilir. Tüm bunların dışında tıbbi ağrı kesme yöntemleri lokal anesteziler, epidural anestezi gibi konularda da bilgilenebilirsiniz.
Stres bebeği de etkiliyor!
Annenin doğum öncesi yaşadığı korku ve panik yine bazı hormonların devreye girmesiyle rahime ve dolayısı ile bebeğe giden oksijende azalmaya neden olabilir. Bu da bebeğin kalp atımlarında düzensizliğe neden olabilir. Tüm bunları tek başıma yapamam diyorsanız günümüzde çok tecrübeli ebeler (doğum koçu ya da doula) gebeye doğum sırasında eşlik ederek her konuda ihtiyacı olan desteği verebiliyor; bu desteklerden faydalanabilirsiniz.
30 HAFTALIK HAMİLELİKTE ERKEN DOĞUM OLABİLİR Mİ? 30 HAFTALIK BEBEK DOĞSA YAŞAR MI?
37 haftanın öncesinde doğan bebeklere prematüre bebek denilmektedir. 30 haftalık bebeğin organlarının gelişiminin büyük oranda tamamlanmış olması sayesinde 30 haftalık bebek doğduğunda tıbbi destekle yaşama ihtimali yüksektir. Bebeğin yaşama şansı doğumun gerçekleştiği haftaya ve bebeğin organlarının gelişim düzeyine bağlıdır. 30 haftalık doğan bebekler yüksek ihtimalle enfeksiyon riski ve başka komplikasyonları engellemek nedeniyle birkaç hafta hastanede kalmakta ve solunum desteğine ihtiyaç duymaktadır.