Doğumun ameliyathane koşullarında ve anestezi altında önce karına ardından rahime yapılan bir cerrahi kesi sonrasında gerçekleştirilmesine sezaryen ile doğum adı verilir.
Normal doğum, doğumun doğal sürecidir. Yani bilimsel olarak; vajinal yoldan annenin kendiliğinden oluşan ağrılarıyla bebeğin doğması olarak tanımlanır.
Gebeliğin ilk günlerinden itibaren her anne adayının aklındaki en büyük soru ‘Normal doğum mu, sezaryen mi?’ olur.
Sezaryen sonrası normal doğum, bir kadının daha önce sezaryen yoluyla doğum yaptıktan sonra vajina yoluyla doğum yapmasıdır
Epidural doğum; "ağrısız doğum", ‘’prenses doğum’’ adıyla bilinen yöntem; normal doğum eyleminde veya sezaryen operasyonunda ağrı hissini ortadan kaldırmak için kullanılan özel bir bölgesel anestezi yöntemidir.
Sezaryenle doğum yapacak anne adaylarının karşısına iki seçenek çıkıyor: Genel Anestezi ya da Epidural veya spinal anestezi.
Son yıllarda birçok ülkede alternatif doğum yöntemlerinden biri olan "Suda Doğum" gebelere bir doğum seçeneği olarak sunulmaktadır
Sezaryen olan kadınlarda anatomik bakımdan rektum bölgesinde ya da idrar kesesinde herhangi bir anatomik hasar oluşmamakta doğumdan sonra idrar yapma ve dışkılama bakımından bir sorun yaşanmamaktadır.
Suni sancı, doğum zamanı geldiği halde başlamayan normal doğumun dışarıdan müdahale edilerek ilaç ile başlatılmasıdır. Burada verilen ilaç oksitosin hormonudur.
Planlı sezaryen doğum kaçıncı haftada yapılmalıdır? Nedenlerini sizin için derledik.