SEZARYEN SONRASI İYİLEŞME NASIL OLUR?
Sezaryenle doğumun ardından iyileşme süreci bir karın ameliyatının ardından gerçekleşen iyileşme sürecine benzer.
KESİ BÖLGESİNDE ACI VE AĞRI NE ZAMAN GEÇER?
Sezaryen doğum büyük bir cerrahi operasyondur. Tıpkı herhangi bir ameliyatta olduğu gibi vücudunuzun iyileşmesi için zamana ihtiyacı vardır. Anestezinin etkisi geçmeye başlayınca kesi yerinizin acımaya başlaması normaldir. Kesinin ağrısı ilk gün yoğun ve şiddetlidir. Ertesi günden itibaren azalmaya başlar. 15 gün içinde dikişlerinizin ağrısı iyice hafifler ve normale dönersiniz. Bu süreçte doktorunuzun tavsiye ettiği ağrı kesicilerden alabilirsiniz. Dikiş acılarınızın tamamen geçmesi 6 haftayı bulabilir, zaman zaman sızı ve sancılar yaşayabilirsiniz.
Sezaryen operasyondan sonraki günlerde hafif ağrı ve yanma normal kabul edilir. Ağrı özellikle dikişin uç bölümlerinde daha fazla hissedilir.
- Yara yerinin kuru ve düz görünmesi gerekir.
- 6 hafta içinde sezaryen doğum sonrası hassasiyetin kaybolması beklenir.
- Sezaryen kesisi bakımı için yapmanız gereken tek şey, en azından ilk altı hafta (40’ınız çıkana kadar) bölgeyi temiz ve kuru tuttuğunuzdan emin olmak olacaktır.
- Karına darbe almaktan kaçınmalı, ani refleksler yapmamalısınız. Ağır kaldırmayın.
Yaranın çevresinde kızarıklık ya da şişlikler görülmesi, yaradan akıntı ya da kanama olması gibi durumlar görürseniz mutlaka doktorunuzu arayın.
SEZARYENDEN SONRA İLK KEZ AYAĞA KALKMA NASIL OLUR?
Yataktan çıkmanızdan önce ayak parmaklarınızı oynatmanız ve hareket ettirmeniz istenecektir. Bunların amacı bacaklarınızdaki kan dolaşımını düzenlemek ve kan pıhtılarını önlemek içindir.
Ameliyattan 8-24 saat arasında ise ayağa kaldırılırsınız. Bunun için önce hemşire yardımıyla oturur pozisyona gelinir ve destek alınarak ayağa kalkılır. Yavaş adımlarla gezinmeniz sağlanır. İlk yürüyüşten sonra diğerleri daha kolay olacaktır.
SEZARYENDEN SONRA OMUZ AĞRISI YAŞIYORUM. NORMAL Mİ?
Karnınızın içine biraz kan bulaşması nedeniyle diyaframın tahriş olması ameliyatın ardından birkaç saat keskin omuz ağrılarına neden olabilir. Doktorunuzdan ağrı kesici takviyesi isteyebilirsiniz
SEZARYEN SONRASI İLK KEZ BAĞIRSAKLARI BOŞALTMA NASIL OLUR?
Çoğu yeni doğum yapmış özellikle sezaryen doğum yapmış olan kadınlar bağırsaklarını ilk kez boşaltırken problem yaşarlar. Doğumdan sonra bağırsaklarınızın normale dönmesini engelleyen bir çok psikolojik ve fiziksel neden vardır.
Boşaltıma yardımcı olan kaslar doğum sırasında gerilmiş ve zedelenmiş olabilir. Sezaryen doğum yaptıysanız karın kaslarınızı dikişlerinizin acıyacağından korktuğunuz için kasmaktan kaçınıyor olabilirsiniz. Canınızın yanmasından korkma, dikişlerinizin açılacağından endişelenme, odadaki mahremiyetten doğan psikolojik sıkıntılar başarmanızı engelleyebilir. Bağırsak faaliyetlerinin dikişi zorlayacağından korkup tuvalet ihtiyacını gidermemek de kabızlığın geçmesini engelleyebilir. Uzun süren kabızlık ise karın ağrısı sebebi olabilir.
Doğumdan sonra ilk kez bağırsakların boşaltılması çok önemlidir. İlk bağırsak hareketi biraz keyifsiz olabilir ama zaman geçip düzene girdikçe rahatsızlığınız azalacaktır. Bunu başarmak için;
- -Endişeyi bırakın. Dikişlerinizin açılması gibi bir durum söz konusu olmaz, kendinizi rahatlatın.
- -Lifli yiyecekler tüketin. Taze sebze meyve, lifli tahıllı ekmekler, kuru meyveler yiyip bağırsaklarınızı canlandırabilirsiniz.
- -Bol sıvı alın.
- -Bazen sakız çiğnemek de sindirim reflekslerini harekete geçirebilir.
- -Yürüyün. Hastane içinde bol bol gezinin. Yürüyüş sindirimi harekete geçirir.
- -Hala hastanedeyseniz dışkı yumuşatıcı ilaçlardan verilmesini isteyin.
- -Bu süreci ağrısız atlatabilmek için tuvalet ihtiyacınızı ertelemeyin. Bir yastığı karnınıza hafifçe dayayın ve dikişlerinizde gerginlik oluşmasını önleyin.
SEZARYEN SONRASI EMZİRME NASIL OLMALIDIR?
Sezaryenden hemen sonra emzirmeye başlayabilirsiniz. Çok fazla basınç olmasını önlemek için bebeğinizi yastık veya minder üzerinde beslemeyi daha rahat bulabilirsiniz. Aynı zamanda beslemek için bebeğinizin yanına uzanmak daha rahat gelebilir.

Çanta ve top tutuşu. Bebeğinizi dirsek bükümünüze yerleşecek şekilde yanınızda tutun. Eliniz açık şekilde bebeğinizin kafasını destekleyin ve göğsünüze yönlendirin. Bebeğinizin sırtı kolunuzda kalacaktır. Diğer elinizi de kullanarak. Aynı zamanda, diğer eliniz yardımıyla C şeklinde tutuş, göğsünüze destek olabilir. Rahat emek için dizinize bir yastık yerleştirin ve destek olması için düşük kollu bir sandalyede emzirin.
Yan yatarak tutuş. Yan biçimde yatın ve bebeğinizin yüzü göğsünüze gelecek şekilde, bir eliniz ile destek olarak tutun. Diğer elinizle göğsünüzü kavrayın ve göğüs ucunuzu bebeğinizin dudaklarına götürün. Bebeğiniz emmeye başladığında, kolunuz ile başınıza destek olun, diğer elinizle de bebeği destekleyin.
SEZARYEN SONRASI DİKİŞ BAKIMI NASIL OLMALIDIR?
Ameliyatta yaranın üzerine kapatılan bant, genellikle ertesi gün açılır, yaranın üzeri ve çevresi antiseptik solüsyonla silinir, koruyucu ilaç uygulanır ve tekrar flaster ile kapatılır. Çoğunlukla yaranın üzerininin kapatılmaması iyileşmeyi hızlandıracağından, yara bandının iki ila beş gün içerisinde çıkarılması önerilir.
Doktorunuz aksini önermediği sürece, duş almanızda da herhangi bir sakınca yoktur. Sezaryen kesisi bakımı için yapmanız gereken tek şey, en azından ilk altı hafta (40’ınız çıkana kadar) bölgeyi temiz ve kuru tuttuğunuzdan emin olmak olacaktır.
Sezaryen dikişleri de kendiliğinden iyileşir, alınmaz, kuru ve temiz tutulması önemlidir. Dikişlerin etrafında uzunca bir süre hissizlik olması, ameliyat sırasında cildinizle birlikte o bölgedeki görünmeyen sinirlerin de doğal olarak kesilmesiyle görülebilir.
Öksürmek, gülmek dikişler nedeniyle ciddi sıkıntı verici olabilir, bu durumlarda karnınıza bir yastıkla bastırmak veya dikişlere yakın bir bölgeden karnın tutulması sorunu asgariye indirecektir.
Dikişlerin iyileşme sürecinde kabaca 7. günden itibaren iz oluşumunu azaltan kremler kullanılabilir.
SEZARYEN SONRASI BAŞ AĞRISI NORMAL Mİ?
Sezaryende spinal-epidural anestezi sonrası baş ağrısı görülmesi normaldir. Bu durumun oluşmaması için bol miktarda sıvı tüketilmesi ve kafein içeren kahve gibi içeceklerin tüketilmesi önerilmektedir.
SEZARYEN SONRASI EGZERSİZ NE ZAMAN YAPILIR?
Doğum sonrası ilk 1 haftayı dinlenerek geçirmelisiniz. İlk olarak yürüyüşle egzersize başlayabilirsiniz. Karın kaslarını kuvvetlendirici hareketlere ise sezaryenden en az 4-6 hafta sonra başlanmalıdır.
SEZARYEN SONRASI NE ZAMAN ARABA SÜREBİLİRİM?
Sezaryen sonrasında en az 15 gün ani gelen ağrılar veya baş dönmeleri olabileceği için araba kullanılmamalıdır. 15 günden sonrasında araba sürmeye başlayabilirsiniz.
SEZARYEN SONRASI İYİLEŞMEYİ HIZLANDIRAN BESİNLER NELERDİR?

Kemik suyu, her türlü ameliyat ve hastalık öncesinde, sonrasında iyileşmeyi hızlandırıcı doğal bir besin maddesidir. Bununla birlikte et suyu içerdiği jelatin sayesinde cilt yaralarının iyileşmesinde etkilidir.
Geleneksel yöntemle hazırlanan kemik ve et suyu sezaryen doğumun iyileşme sürecini hızlandıracak, sindirim sistemine yardım ederek sezaryen sonrası olabilecek sindirim rahatsızlıkları ve kabızlık gibi sorunları ortadan kaldıracaktır.
SEZARYEN SONRASI KORSE KULLANIMI NASIL OLMALIDIR?
Korse kullanımı çok rahat olmasa da sezaryen sonrasında karın bölgesinin çabucak toparlanmasına yardım edecektir.
Doğum sonrası hemen korse kullanımı doğru değildir. Normal doğumda vücudun toparlanması için 1-2 gün geçmesi ve doktorun önerdiği günlerde takılması önerilir. Sezaryen doğumdan sonrası ise dikişlerin alınmış olması ve en az 2-3 haftanın geçmiş olması gerekir.