SEZARYEN DOĞUM KAÇINCI HAFTADA YAPILIR?
SEZARYEN DOĞUM NEDİR?
Doğumun ameliyathane koşullarında ve anestezi altında önce karına ardından rahime yapılan bir cerrahi kesi sonrasında gerçekleştirilmesine sezaryen ile doğum adı verilir.
Sezaryen, genellikle bebeğin vajinal yoldan doğmasının mümkün olmadığında veya önerilmediği durumdan yapılan genel olarak önceden planlanan bir işlemdir.
PLANLI SEZARYEN DOĞUM KAÇINCI HAFTADA YAPILIR?
Bazı özel ve gereken durumlar haricinde yani bir sağlık problemi yaşamadığı normal durumlarda sezaryen doğumun hamileliğin 39. Haftasında yapılması önerilmektedir.
Uzmanlar 39. Haftadan önce sezaryen doğumun yapılmasını önermemektedir. Doğum için genelde 39+0 ve daha sonraki günler için planlama yapılmaktadır.
BAKINIZ: BEBEĞİNİZİN DOĞUM TARİHİNİ HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYIN
SEZARYEN İLE BEBEĞİN ZAMANINDAN ÖNCE DOĞMASININ SAKINCALARI NELERDİR?

-
39 haftadan önce planlanan sezaryen doğumlarda komplikasyon riski artar.
-
Anneye verilen ilaçların etkisi daha az olabilmektedir.
-
Son haftalarda dahi bebeğin beyin ve akciğer gelişimi devam ettiğinden hamilelikte 38 haftanın tamamlanması 39. Haftanın içinde olunması önemlidir.
-
37. haftadan önce yapılan sezaryen doğumlarda ise bebekler ıslak akciğer sendromu ile doğabilir. Islak akciğer sendromu, beklenen doğum zamanından daha önce doğan bebeklerde, akciğerlerdeki suyun tamamen boşalmaması durumudur. Bu durumda bebek genelde yaklaşık 3-4 gün boyunca yeni doğan bakım ünitesinde solunum cihazına bağlı kalabilir.
-
Erken doğan bebeklerin bağırsakları tam gelişmemişse, enfeksiyona karşı da duyarlı hale gelebilir.
-
Yapılan araştırmalarda 39. Hafta ve sonrasında doğan bebeklerin emme kuvvetlerinin daha iyi olduğu ve daha iyi beslendiği görülmüştür.
Tüm bu nedenlerden dolayı acil ve gerekli bir durum olmadığı sürece sezaryen doğum için 39. Haftayı beklemek önemlidir.
GEREKLİ GÖRÜLDÜĞÜ TAKDİRDE ACİL SEZARYEN HAYATİ ÖNEM TAŞIR!
Fakat bazı riskli durumlarda 39. Hafta beklenmez acil müdahale gerekebilir. Bu durumlarda bebek biraz daha anne karnında dursun diye beklemek çok tehlikeli olabilir. Kısacası riskli bir durum söz konusu olursa hamileliğin herhangi bir haftasında sezaryen doğuma başvurulabilir. Bu durumlarda doktorunuza güvenmek en doğrusudur.
SEZARYEN DOĞUM HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?
-
Baş – pelvis uyumsuzluğu: Bebek, vajinal doğumla doğamayacak kadar büyük boyutta olduğunda normal doğum mümkün olmayabilir.
-
Anormal fetal durum: Fetal kalp atım anormal ise, yeterli oksijen alamıyorsa ve bebeğin durumu endişe vericiyse sezaryen gerekir.
-
Rahimde yapılan önceki ameliyatlar: Daha önce geçirilen rahim ve karın ameliyatları normal doğum için risk olabilir. Doğum eylemi sırasında eski yaranın yırtılmasını önlemek için sezaryen yapılmalıdır.
-
Plasenta previa: Plasenta previada; plasentanın doğum kanalı açıklığını kısmen veya tamamen kaplaması vajinal doğumu mekanik olarak önler. Bu durumda çoğunlukla sezaryen doğum önerilir.
-
Doğumun ilerlememesi: Uzun saatler çekilen sancılara rağmen rahim ağzı hala açılmadıysa bebek riske girebilir. Doğumun uzun saatler ilerlememesi durumunda sezaryene karar verilebilir.
-
Bebeğin rahimde anormal bir pozisyon alması: Doğuma yaklaştıkça bebek, anne karnında baş aşağı pozisyona geçer. Ancak bazı bebekler; ayak (makat pozisyon) ya da omuz (transvers pozisyon) gelebilir. Bebek pozisyonundaki bu değişiklikler de sezaryen doğuma neden olabilmektedir. Ayrıca bebeğin başı önde olmasına karşın alın ve yüz gelişlerde de sezaryen yapılabilir.
-
Çoğul gebelik: İkiz, üçüz gibi çoğul gebeliklerde de bebeklerde pozisyon almaya bağlı sıkıntılar görülebilir. Bu nedenle çoğul gebeliklerde genelde sezaryen doğum tercih edilir.
-
Göbek bağı problemleri: Göbek bağında dolanma, göbek bağının bebekten önce gelmesi gibi durumlarda da sezaryen daha güvenli bir doğum şekli olabilir.
-
Annede görülen sağlık problemleri: Annede kalp, beyin gibi hayati organlarda ciddi bir rahatsızlık olması, diyabet gibi kronik rahatsızlıkların olduğu durumlarda sezaryen doğum yapılabilir. Ayrıca annede genital herpes gibi doğum yoluyla geçecek bir hastalık varsa da yine sezaryen doğum tercih edilir.
-
Önceki doğumun sezaryen olması: Bir önceki doğumunuz sezaryen ise genelde tekrar sezaryen önerilir. Fakat günümüzde aradan geçen zamana ve kesinin büyüklüğüne bağlı olarak sezaryen sonrası vajinal doğum da yapılabilmektedir.
BAKINIZ: SEZARYEN DOĞUM HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER NELERDİR? TIKLAYIN
KAYNAK !
Sezaryen: Kanıta Dayalı Bilgiler Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst-Special Topics 2018;11(1):76-81 N. Cenk SAYIN, Selen GÜRSOY ERZİNCAN, Işıl UZUN ÇİLİNGİR KAYNAK 1
DOĞUM VE SEZARYEN EYLEMİ YÖNETİM REHBERİ T.C. Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü KAYNAK 2
KADINLARIN SEZARYEN DOĞUM TERCİHLERİ Care for Evidence-Based Applications During Pregnancy Meltem DEMİRGÖZ BAL, Sema DERELİ YILMAZ, Nezihe KIZILKAYA BEJİ KAYNAK 3
KAYNAK 4
KAYNAK 5
KAYNAK 6
KAYNAK 7
KAYNAK 8
KAYNAK 9