LOHUSALIKTA EMZİRME HAKKINDA HERŞEY, ÇÖZÜM VE ÖNERİLER
BEBEĞİMİ İLK NE ZAMAN EMZİRMELİYİM?
Doğumdan sonra anne ile bebek bir araya gelir gelmez, doğumdan sonra 1 saat içinde emzirme başlatılmalıdır. Normal doğumlardan sonra ilk yarım saat içinde, sezaryenden sonra ise ilk bir saatte bebeğin emzirilmesi çok önemlidir.
Doğumdan sonraki ilk 1-2 gün içerisinde salgılanan miktarı az, rengi koyu sarı ve kıvamı koyu süttür. Kolostrum daha sonra salgılanan olgun süte göre daha fazla besleyicidir.
Bebekler genellikle ilk doğduğu zaman doğum stresi nedeniyle normalden daha fazla uyanık, aktif ve emmeye hazırdırlar. Bu nedenle anne memesini bulmakta hiç zorlanmazlar. Emzirmenin başlamasıyla bebek kısa ve hızlı şekilde emer. Oksitosin hormonunun salınımını takiben de utanma refleksi ortaya çıkıp süt akışı başlar. Bazı bebekler ise belki hiç memeyi tutamayabilir. Her nasıl olursa olsun mutlaka sakin ve sabırlı olun. Sakın moraliniz bozmayın. Unutmayın emzirme doğal bir şeydir ama zamanla öğrenilip beceri kazanılır.
İlk süt yani kolostrum bebek için çok önemlidir. Çünkü Kolostrum;
• Daha fazla protein içerir,
• Daha fazla enfeksiyonlardan koruyucu maddeler içerir,
• Daha fazla A ve E vitamini içerir,
• Daha fazla büyüme faktörleri içerir.
Ayrıca kolostrum, barsak hareketlerini artırarak bebeğinizin ilk kakasının (mekonyum) temizlenmesine ve sarılığın önlenmesine yardım eder.
DOĞRU EMZİRME ADIM ADIM NASIL OLMALIDIR?
- Sessiz bir yer seçin.
- Emzirmeye başlamadan önce ellerinizi sabunla iyice yıkayın.
- Rahat olun. Oturur pozisyonda emziriyorsanız, kucağınıza bir minder alıp öyle emzirebilirsiniz. Kollarınızı, ağrımaması için bir mindere dayayabilirsiniz.
- Bebeğinizi yüzü göğüs ucunuza bakar şekilde yan yatırın. Bebeğin bütün vücudu size dönük olmalıdır. Bebeğinizin burnu meme başı hizasında, başı ise bir miktar arkaya doğru eğik olmalıdır.
- Meme ucu ve areolaya dokunmadan alttan destekleyerek göğsünüzü tutun.
- Göğsünüzün ucunu hafifçe bebeğinizin dudaklarında gezdirerek ağzının tamamen açılmasını bekleyin. Bebek ağzını genişçe açtığında meme ucunu ve areolayı bebeğin ağzına yerleştirin. Sadece meme ucunuzu alırsa bebeğin ağzından çıkarıp tekrar deneyin.

- Memeyi bebeğinizin ağzına zorla vermeyin. Ağzını tam açmaya başlamasını bekleyin.
- Bebeğiniz emerken çenesi memenize değmelidir. Böylece bebeğinizin burun delikleri açık kalacaktır. Bebeği doğru yerleştirmek meme başlarının yara olmasını ve emzirme sorunlarını engelleyen çok önemli bir faktördür.
- Bebeğin hem meme başını hem de meme çevresindeki koyu kısmı ağzına alması çok önemlidir. Yalnızca meme başını emerse süt bezleri sıkılıp sağılamaz, çatlaklar oluşur.
- Göğsünüz bebeğinizin burnunu tıkıyorsa, elinizle hafifçe bastırıp göğsünüzden nefes almalık yer açın.
- Bebeğiniz memenizi doğru tuttuysa alt dudağı daha belirgin olmak üzere her iki dudak da dışarı doğru kıvrılır. Areolanızın özellikle alt kısmı bebeğin ağzında kaybolur.
- Yutup yutmadığına bakın. Ritmik şekilde, güçlü, düzenli bir yanak hareketi varsa süt geliyor demektir.
- Bebeğinizin emmesi bitti ama hala göğsünüzü ağzından bırakmadıysa, aniden çekmek zararlı olabilir. Önce göğsünüzü bastırarak ya da parmağınızın ucunu bebeğin ağzının kenarına sokup biraz hava girmesini sağlayarak bebeği memeden ayırın.
- Kayıt tutun. Emzirme işi biraz düzene oturduktan sonra, bebeğinizi ne sıklıkla ne kadar süre emzirdiğinizi kaydedin. Bu emzirmenin yeterli olup olmadığı konusunda doktorunuza da fikir verecektir. Her 24 saatte 8-12 kez emzirmeye çalışın.
- Her iki göğsü de sırayla emzirmelisiniz. Bunu size hatırlatacak bir yol bulun. Not almak, ya da hangisinde kaldıysanız sutyeninize ip bağlamak gibi.

İLK HAFTA HANGİ POZİSYONDA EMZİRMELİYİM?
Uzmanlar ilk 2 hafta boyunca genel olarak 2 pozisyon önermektedir.
Çapraz tutuş pozisyonu:

jpg: https://www.prima.com.tr/yenidogan-bebek/emzirme/yazilar/5-emzirme-pozisyonu-ve-tavsiyeler
Bu pozisyon küçük doğmuş bebekler için uygundur. Meme başını yeterli kuvvetle tutamayan bebeklere daha yardımcı olur. Bebeğinizin başını ters taraftaki elinizle tutun. Bebeğin başı annenin eline yaslanmaktadır. Eller dönüşümlü kullanılabilir. Hangi taraftaki memeyi emiyorsa, desteği diğer kol ve el verir. İlk haftalarda bu pozisyon daha kontrollü emzirmeyi sağlar. Bu pozisyonda bebeğiniz, meme ucunuzun seviyesine yükselmesine yardım eden ve kucağınızda çapraz bir şekilde duran yastıkla alttan desteklenir.
Rugby topu (koltuk altı) tutuşu:

jpg:https://www.prima.com.tr/yenidogan-bebek/emzirme/yazilar/5-emzirme-pozisyonu-ve-tavsiyeler
Sezeryanla doğum yapan anneler için iyi bir pozisyondur. Pek çok yenidoğan bu pozisyonda oldukça rahat eder. Aynı zamanda süt fışkırtma refleksi olan annelere yardımı olan bir pozisyondur, çünkü bebek akan sütle kolayca başa çıkabilir.
Ayrıca bebeğiniz küçük ya da büyükse, ikiz emziriyorsanız, kesi yeriniz acıyorsa ilk haftalar için idealdir.
Bebeğinizi yan tarafınıza alın, yüzü size bakacak ve bacakları kolunuzun altında olacak şekilde konumlayın. Bebeğiniz bacakları ve ayakları kolunuzun altında kıvrık şekilde, kalçası bükülü, bacaklarıysa sırtınıza doğru yaslanmış olmalıdır, böylece ayak tabanları tavana dik durumda olur. Yastıklardan destek alabilirsiniz.
Birkaç hafta sonra klasik pozisyon olan beşik pozisyonunda daha rahat emzirebilirsiniz.(Aşağıda)

jpg: https://www.prima.com.tr/yenidogan-bebek/emzirme/yazilar/5-emzirme-pozisyonu-ve-tavsiyeler
MEMEYİ İYİ KAVRAMIŞ, DOĞRU EMEN BEBEK NASIL ANLAŞILIR?
- Memeyi kavramış olan bebeğin ağzının geniş, iyi. açık olduğu,
- Dilini öne doğru uzattığı için alt dudağının dışa dönük olduğu,
- Çenesinin anne memesine değdiği,
- Yanaklarının yuvarlak, dolgun olduğu,
- Emme sırasında anne memesinin yuvarlak olduğu,
- Alttan meme başının etrafındaki koyu alanın büyük bir kısmının bebeğin ağzı içinde kaldığı, çok azının görüldüğü fark edilir.
Eğer bebeğiniz memeyi kavradığında rahtsızlık hissediyorsanız ya da acı duyuyorsanız, bebeğinizi memeden ayırmak için parmağınızı ağzının içine, damaklarının arasına nazikçe yerleştirin ve yeniden deneyin.
Bebek süt almaya başladığı zaman çenesinin kulağına kadar hareket ettiğini göreceksiniz. Şakakları hareket eder. Yanakları ritmik, düzenli şekilde hareket hâlinde olur.
BEBEĞİME SÜTÜN YETİP YETMEDİĞİNİ NASIL ANLAYABİLİRİM?
Etkili emzirmenin en etkili göstergesi iyi bir kilo alımıdır ve bebeğinizi 8 haftaya kadar haftada bir 6 aya kadar da ayda bir tarttırmanız gerekmektedir.
Bebeğiniz doğumdan sonraki ilk gün ya da ilk iki gün günde yalnızca bir ya da iki bez ıslatır. Üçüncü ya da dördüncü günden itibaren bebeğiniz ıslak bez sayısını artıracaktır. Bundan sonra günde en azından beş ya da altı bez ıslatmalıdır ve bu bezler oldukça ıslak olmalıdır.
- Bebek günde 6-8 kez idrar yapıyorsa,
- 2 adet bebek bezini kirletiyorsa,
- Huzurluysa,
- İlk 6 ay boyunca ağırlığı ayda en az 500 gr. artıyorsa
Sütünüz bebeğiniz için yeterli demektir.
İLK HAFTALAR BEBEĞİMİ NE SIKLIKLA EMZİRMELİYİM?
- Emzirmeye zaman sınırı koymaya gerek yoktur,
- Gelen süt miktarının artması için bebek sık sık emzirilmelidir,
- Bebek her ağladığında emzirilmelidir,
- Yeni doğan bebekler genellikle günde 8-10 öğün emmek isterler. Öğün sayısı daha sonra giderek azalır,
- Beslenmeyi bebeğin sonlandırmasına izin verin. Bırakın istediği kadar emsin. Bebeğinizin doyduğunu, göğsünüzden ayrılmasıyla ve tekrar almayı reddetmesiyle veya uykuya dalmasıyla anlayabilirsiniz.
- Sık emzirme, bol süt gelmesini sağladığı gibi göğüslerin şişmesini ve acımasını da önler.
- Bebeğinizin gündüz 2 saat, gece 3 saatten daha uzun uyumasına izin vermeden en geç bu aralıklar ile emzirmeye çalışın.
- Beslenmenin 2-3 saat aralarla yapılması dinlenmenizi dolayısıyla süt yapımınızın da artmasını sağlar.
EMZİRMENİN İLK GÜNLERİNDE GÖĞÜSLERDE ACI OLMASI NORMAL MİDİR?
Emzirmenin ilk günlerinde annelerin meme uçlarında ağrı hissetmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Çünkü ilk emzirmelerde anneler bebeğini memeye tuttururken biraz acemilik yaşar. Zaman geçtikçe anneler emzirmeyi öğrenir, bebek ile birbirine alışır ve meme uçlarındaki ağrı günler içerisinde kaybolur.
- En önemlisi bebeğinizi doğru yerleştirmektir. Bebeğin hem meme başını hem de meme çevresindeki koyu kısmı ağzına alması çok önemlidir. Yalnızca meme başını emerse süt bezleri sıkılıp sağılamaz, çatlaklar oluşur.
- Göğüslerinizi havalandırın. Her emzirmeden sonra kısa bir süre göğüs uçlarınızın havalanmasını sağlayın. Bunun için göğüs kalkanı kullanabilirsiniz.
- Kuru tutun. Göğüs pedlerini ıslak kullanmayın, değiştirin.
- Sütünüzü kullanın. Anne sütü yaralı göğüs uçlarını iyileştirmede etkilidir. Hem emzirmeden sonra elinizle bir iki damla süt alın göğüs uçlarınıza sürün ve kurumasını bekleyin.
- Lanolinli kremlerden yararlanın. Piyasada göğüs uçları yarasını önleyen bir çok krem bulunmaktadır. Silinmeye gerek olmayan kremlerden kullanırsanız işiniz kolaylaşabilir.
- Çayı deneyin. Normal poşet çayı soğutarak kompres yapabilirsiniz.
- Eğer bir göğsünüz acıyorsa sürekli diğerinden emzirmeyin. Bol bol süt olması için iki göğsü de uyarmalısınız. Çok faz acıyorsa sadece birkaç günlüğüne ilk emmeye acımayan göğüsten başlayabilirsiniz.
- Eğer çatlak oluştuysa ve kanama varsa; Meme uçlarını 12-24 saat dinlendirin ve bu süreçte de bebeğinizi sağılmış süt ile besleyin. Emzirme bittikten sonra anne sütünün son birkaç damlası meme ucunuza sürerek kurumasını sağlayın.
- Mutlaka doktorunuza danışın. Çatlak için vereceği ilaç ve kremleri kullanın. Yine doktorunuzun önerisi ile yaralar iyileşene kadar slikon meme ucu başlıklarını denenebilirsiniz.
BAKINIZ: MASTİT NEDİR?
SÜTÜM GELMİYOR. NEDEN?
Sütünüz bebeğinizin memeyi kavramak için güçsüz oluşundan ya da sizin yanlış emzirme tekniği kullanmanızdan dolayı gelmeyebilir. Kesinlikle su, şekerli su ya da başka gıdalar vermeyin. Bunlar hem bebeğinizin midesini boşuna dolduracak hem de onu tüm hayatı boyunca hastalıklardan koruyacak ilk aşısı niteliğinde olan kolostrumdan mahrum bırakacaktır. Denemeye devam edin mutlaka yardım alın. Mutlaka sütünüz gelecektir.
Ancak doğum sonrası kaygılı annelerde, bebeğin aç kalma korkusu nedeniyle mamayla besleme eğilimi ortaya çıkabilir. Bu nedenle annenin desteklenmesi, emzirme danışmanlarının anneye emzirmeyle ilgili eğitimi ve psikolojik desteğin sağlanması çok önemlidir.