Reklam Alanı

DOĞUMUN YAKLAŞTIĞI NASIL ANLAŞILIR?



Doğumun çok yakın olduğunu gösteren belirtiler:

1- Baskılar azalır: Vücudunuz doğuma yaklaştığında, bebek pelvisin içine yerleşir, aşağı iner ve kendinizi daha hafif hissettirir. Kaburga ve karın bölgesindeki baskılar azalır, nefes almanız kolaylaşır.

2-Kasılmalar artar: Doğumun en önemli işareti kasılmalardır. Doğum yaklaştıkça daha güçlü ve daha sık olmaya başlar. Ama bazı kasılmalar yalancı kasılmalar olarak adlandırılır.

Gerçek ve yalancı kasılmalar arasındaki farklar;

Gerçek Kasılmalar:

Kasılmalar düzenli, ritmiktir ve zamanlar artar.

Alt karın bölgesinden başlayıp, kasık bölgesine doğru yayılırlar.

Kasılmalar durmaz, gittikçe artar

Servikal değişiklikler meydana gelir.

Yalancı Kasılmalar

İkinci trimesterde başlarlar ve üçüncü trimesterde sık görülürler.

Düzensizdir ve zamanla artmaz, pozisyon değiştirince azalır.

Herhangi bir hareket ile ya da dinlenince geçer.

Servikal değişiklik olmaz.

3-Kanlı akıntı:. Servikal değişikliklerin gerçekleşirken, mukuslu, kanlı akıntı görülebilir. Bu doğumun yakın olduğunu gösterir. 39.haftada mukuslu ve kanlı akıntınız varsa doğum başlamış olabilir doktorunuzu arayınız.

4-Suyun gelmesi: Kesenin yırtılarak amniyotik sıvının vajinadan dışarı çıkması halk arasında suyun gelmesi doğumun başladığının işaretidir. Her kadın bu durumu yaşamaz. Hamilelerin yüzde 10 unda bu duruma rastlanırken; diğerlerinde doğum sırasında gerçekleşir.

5-İshal: İshal doğum belirtilerinden biri olabilir. Doğumun erken evresinde, vücut rahim boynunu yumuşatan ve rahimi bastıran prostaglandinleri salgılar. Ayrıca bağırsak hareketini de uyarır. Doğal olarak bebeğin yolunu açmak için bağırsağı boşaltır. Bu da doğumun erken belirtilerinden biridir.

6-Sırt ağrısı: Evet bu haftalarda şiddetli sırt ağrısı da doğum belirtisi olabilir.  Bebek doğum kanalından inerken bebeğin kafatası annenin omurgasına çarpıp baskı yapabilir bu da şiddetli ağrılara yol açabilir.

7-Kilo kaybetmek: Bazı kadınlar doğum yaklaştıkça kilo almak yerine kilo vermeye başlarlar. Bebeğiniz kilo almaya devam eder merak etmeyin. Genelde doğum öncesi bulantı, iştahın kapanması gibi belirtiler görülebilmektedir.

8-Enerji çoğalması: Bazı kadınlarda doğum öncesi enerji patlaması görülebilir. Bunun doğum için vücudun kendine güç toplaması olarak olduğu düşünülmektedir.

SU GELMESİ NASIL ANLAŞILIR?

Gebelik sırasında bebeğinizi enfeksiyonlara karşı koruyucu görevi gören mukusun dışarı atılması, sancılar ve kasılmalar doğumun habercisidir. 37.-41. Haftalarda suyun gelmesi normal olmakla birlikte bu belirtiler her kadında farklı şekilde ortaya çıkabilir.

-Suyun ne kadar geldiği zarın yırtılması ile ilgilidir. Az ya da çok olabilir.

-Amniyon sıvının gelmesi bacaklardan aşağı su dökülüyormuşçasına gerçekleşir ve tıpkı su gibi berraktır. Vajinal akıntınız çok fazla bile olsa yalnızca iç çamaşırınızın kirlenmesine neden olur. Su gelmesi ise her yerinizi ıslatabilir.

-Bazen su gelmesi, azar azar sızıntı gibi olabilir. Bu sızıntıyı idrarı tutar gibi engelleyemezsiniz. Gülme, öksürme, hapşırma gibi durumlarda yaşanan idrar kaçırması gibi gelmez. Suyun gelmesi onu durduramamanızla anlaşılır.

-Gece kalktığınızda çarşafı ve üstünüzü ıslanmış gördüyseniz idrarla su gelmesini karıştırabilirsiniz. Son aylarda idrar kaçırma durumu da görülebilir. Su gelmesini ayırt etmenin yolu kokudur. Eğer tatlımsı bir koku varsa gelen suyunuzdur.

SU GELDİKTEN SONRA DOĞUM NE ZAMAN BAŞLAR?

Suyunuz geldikten sonra bebek kuru kalmaz merak etmeyin. Suyunuzun gelmesi doğumun çok yakın olduğunu gösterir. Doğum başlamadan suyu gelen kadınların çoğunda 24 saat içinde doğum sancıları başlar. En fazla 2 gün içerisinde doğum gerçekleşir. Bazen su gelmiş fakat sancı başlamamışsa suni sancı verilebilir. Suyunuz geldikten sonra hemen doktorunuza haber vermelisiniz.

SU GELDİKTEN NE KADAR SÜRE SONRA HASTANEYE GİDİLMELİDİR?

Suyun geldiğinden şüphe duyuyorsanız vakit kaybetmeden doktorunuza gitmeniz gerekir. Su gelmesi aksi ispat edilene kadar her zaman hastaneye gidilmesini gerektirir. İlk doğumlarda genelde sancılar 10-20 dakikada gelene kadar her şey yolunda ise evde çekilebilir. Ama sancılar daha sıklaşırsa bulunduğunuz şehrin trafik yoğunluğunu da dikkate alarak hareket etmek ve belki de 30 dakikada bir gelince ve trafiğin yoğun olduğu saatlerde iseniz erken girmeniz iyi olabilir.

İkinci veya daha sonraki doğumlarda ise doğum daha hızlı olacağından hemen doktora gidilmesi gerekmektedir.

SU GELDİKTEN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

- Suyunuz geldikten sonra doktorunuza haber verin.

-Gelen suyun yeşilimsi olup olmadığına dikkat edin. Yeşil tonlarında bir su geliyorsa bebek ilk kakasını (mekonyum) suyuna yapmış olabilir. Böyle bir durum fark ederseniz doktorunuzla paylaşınGelen suyun görüntüsü; berrak, su gibi akıcı, akıntı gibi bir katılığı yoktur ve en fazla ıhlamur çayı renginde olmalıdır.

- Temizliği önden arkaya doğru yapın.

- Suyunuz geldikten sonra duşa girmenizde bir sakınca yoktur.

-Henüz aktif doğum başlamamıştır. Eğer suyunuz geldiyse ama sancınız başlamadıysa muhtemelen önünüzde 24 saat vardır. Ne olursa olsun suyunuz geldikten sonra mutlaka doktorunuza haber vermelisiniz.

-Daha önce sezaryen olunmuşsa veya rahimden fazla sayıda miyom alınmışsa suyunuzun gelmesi durumunda hiç oyalanmadan hastaneye gitmelisiniz.

-Sakin ve soğukkanlı olup, daha önce hazırladığınız bebek ve doğum eşyalarını alıp dikkatli bir şekilde hastaneye gitmelisiniz.



Bu makale hakkında yorum yapmak ister misiniz ? Tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz