Reklam Alanı

7 AYLIK BEBEK BESLENMESİ NASIL OLMALIDIR?



7 AYLIK BEBEK BESLENMESİ NASILDIR?

Bebeğiniz artık yavaş yavaş ek besinlere alışmaya başladı. Tadım ayını geride bıraktınız. Bu ay bebeğinizin yiyeceği besinler daha da çeşitlenecek ve bebeğiniz de daha çok alışacaktır. Fakat hala bebeğinizin ana besini hala anne sütü ya da formül mamadır. Bazı bebekler için ek gıdaya geçiş çok kolay olabilirken bazı bebekler özellikle 6. Ayda ek gıdayı tamamen reddedebilir. Tüm bunlar normaldir.

7 AYLIK BEBEK NE YİYEBİLİR?

Tavuk eti ve kırmızı et, kıyma

Bebeğinize 7. Aydan itibaren tavuk yedirebilirsiniz. Ama vereceğiniz tavuk organik olmalıdır. Hazırlamış olduğunuz sebze pürelerinin içerisine tavuğu iyice ezip içerisine ekleyebilirsiniz. Yine bu aydan itibaren sebze pürelerine kıyma veya kırmızı et katılabilir.

Peynir

Bebeğiniz 7 aylıkken yavaş yavaş peynir yedirmeye de başlayabilirsiniz. Ancak peynir seçiminiz tuzu alınmış yağsız beyaz peynir olmalıdır.

Turunçgiller

Turunçgiller bebeğinizin C vitamini ihtiyacını karşılar. Bebeğinize portakal, greyfurt vb. turunçgillerden verebilirsiniz. Yalnız turunçgiller gaz yapabileceğinden dolayı fazla verilmemelidir.

Ayran

7. aya girmiş olan bebeğinize evde yapılmış yoğurttan ayran da hazırlayıp yedirebilirsiniz.

Tahıl

7.ayda pirinç ve irmiğe ilave olarak şehriyeler, yulaf unu, mısır unu gibi tahıllar da verilebilir.

Kuruyemiş
Ceviz ezilerek katılabilir.

Baharat

Nane ve kimyon 7. Ayda kullanılabilir.

7 AYLIK EK GIDAYA GEÇİŞ DÖNEMİNDE ÖĞÜN SIKLIĞI VE BESİN MİKTARI NE OLMALIDIR?

Bebeğiniz bu dönemde 2 ek gıda öğünü tüketebilir. 1 öğündeki ek gıda miktarı, bir minik bebek kavanozunu geçmemelidir.(1 çay bardağı). 7 aylık dönemde de hala ana besin anne sütü ya da formül mama olmalıdır.

7 AYLIK BEBEK ÖRNEK BESLENME TABLOSU

7 AYLIK BEBEK KAHVALTISI NASIL HAZIRLANIR?

Malzemeler:

1 Yumurta sarısı

Pekmez 1 tatlı kaşığı

Ceviz (1/2 )

Peynir (Labne veya tuzsuz yağsız beyaz peynir)

Bebek ekmeği

30 cc Anne sütü veya formül mama

Hazırlanışı:

Anne sütü veya formül mama içerisine yumurta sarısı çatalla ezilerek katılır. Bu karışımın içine ezerek koyduğunuz ceviz ve pekmez de eklenir. Bu karışım pürüzsüz mama gibi olmamalıdır. Mutlaka pütürlü şekilde çatalla ezilmelidir. Ekmek ve peyniri karışıma katmadan ezerek verebilir ya da karışıma ilave edebilirsiniz.

7 AYLIK BEBEK KIYMALI SEBZE ÇORBASI TARİFİ

Malzemeler:

- 1 adet kabak

- 1 adet patates

- 1 adet havuç

-1 avuç bezelye

-Ceviz büyüklüğünde kıyma

-1 çorba kaşığı pirinç

-Zeytinyağı

Hazırlanışı:

İlk olarak kıyma suyunu salıp çekene kadar tavanın içerisinde kavurulur. Daha sonra küp küp doğranan sebzeleri içerisine su ilave edilerek eklenir. Kaynamaya başladıktan 5 dk sonra içerisine pirinç atılır ve 40 dk. kadar pişirilir. Çatalla iyice ezilerek verilir. Üzerine çok az zeytinyağı gezdirilebilir.

7 AYLIK BEBEK İÇİN YAYLA ÇORBASI TARİFİ

Malzemeler:

1 kaşık pirinç

2 çorba kaşığı yoğurt

Yarım kaşık un

1 kaşık zeytinyağı

½ yumurta sarısı

Su (500 ml)

Nane

Hazırlanışı:

Pirinçler bir suda pişene kadar haşlanır. Un, yoğurt ve yumurta sarısı ayrı bir yerde karıştırılır. Pirincin suyundan azar azar eklenerek iyice karıştırılır. Pişmiş pirinçler de bu karışımın üzerine eklenir, kaynayana kadar karıştırılır. Üzerine kuru nane ve zeytinyağı eklenerek bebeğe verilir.

7. AY BESLENME DÖNEMİNDE DİKKAT EDİLECEKLER

  • 7. aydan itibaren bebeğinizin artık daha pütürlü yemeye başlaması gerekir. Hazırlanan besinler mutlaka çatalla ezilip verilmelidir. Bebeğiniz 7. Ayda pütürlü gıdaları çok rahat yiyebilir. Bu da yeme becerilerini biraz daha artıracaktır. Bebeğe tamamen püre şeklinde besin vermek; ileri aylarda katı gıda yiyemeyen, yemeği görünce öğüren bir çocuğa neden olurken, ayrıca ileri yaşlarda obezite problemlerine yol açabilir.

  • Bunun dışında eline yiyebileceği türde haşlanmış besinler verilerek yemek yemeye özendirilmesi ve teşvik edilmesi gerekir. Özellikle birlikte masaya oturarak mutlaka beraber yemek yenmesi sağlanmalıdır.

  • Bu ay bebeğinizin ana öğünü yine anne sütüdür. Eğer bebeğiniz anne sütü almıyorsa bunun yerine formül mama vermelisiniz.  



Bu makale hakkında yorum yapmak ister misiniz ? Tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz